Som ni minns köpte vi 1/4 gris på Åby Gård i vintras och det som har fått legat kvar längst i frysen är späcket och huden. Igår gjorde vi slag i saken:
Så här kan man göra:
Vi hade ca 1,5 kg späck
Skär bort fettet från huden och skär det i mindre bitar, fettet alltså. Lägg det i en kastrull som ryms i ugnen. Sätt in i ugnen utan lock på 150 grader. I ca 3 timmar ska den stå inne. Rör i grytan då och då. Som du kommer märka så släpper de små bitarna ifrån sig fett i form av vätska och bitarna blir sen till krispiga grisbitar som man kan ha på pastan, i salladen eller som en del på picadeon. När det är klart så silar man det bara i en vanlig sil. Bitarna för sig och vätskan för sig. Salta gärna lite och ställ sen in istret i kylen så det stelnar...
Sen kan man ju smaksätta istret som man önskar; vitlök, oregano, gullök, naturell med salt, enbär... Ta då ut det ur kylen en stund innan och vispa upp det med elvisp.
Kan med det varmaste rekommenderas att bres på nybakt bröd.
Kom i ihåg att fettet är väldigt varmt så häll i det i något som tål värme bra... så kan man istället ha i det i en finare behållare när man har vispat och ska servera! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar