lördag 8 december 2012

3 timmars köttgryta!

Ni hinner fortfarande laga en varm å god köttgryta till middag ikväll. 3 timmar skulle jag väl säga är den magiska gränsen för att köttet ska bli så där riktigt härligt och mört. Man behöver inte krångla till det heller med tusen olika ingredienser. Man kan ta lite vad man har. Det viktiga är alltså att den går puttra ett tag. Till grytan åt vi potatispuré och blomkålspuré. Båda med smör, grädde och en äggula i.

Det va så gott att vi alla nog kunnat äta ännu mer om det inte tagit slut. Men va nog bra att det blev exakt 1,5 portion per person. Vi va väldigt mätta och nöjda ändå.Köttgryta för fyra
Ca 1 kg högrev
1 stor gul lök
2 klyftor vitlök
3 morötter
1 halv box passerade tomater
1,5 dl rödvin
5 svartpepparkorn
3 enbär
2 lagerblad
Salt
Vatten
Smör och olja att steka i

Skala och hacka lök och vitlök. Stek i smör och olja i några minuter (ska inte bli brunt). Häll över i gryta. Tärna köttet i mindre bitar och bryn i omgångar och häll över i grytan. Häll vin, passerade tomater, morötter, börja med 3 dl vatten. Lägg i kryddor och låt det koka upp. Låt det sedan puttra i minst 3 timmar utan lock. Vätskan kommer med andra ord koka ner och man får då och då fylla på med vatten. Går kanske åt en liter.

Gott med nån form av mos till, syrlig gurka och ett par glas ripasso till det!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar