onsdag 6 februari 2013

Att grilla T-bone!

I söndags va det dags för en T-bone steak och en Clubsteak att göra sitt på våran hemmasnickrade grill i öppnaspisen. Inte speciellt fancy men väldigt praktiskt - 2 tegelstenar och ett ugnsgaller på det. Perfekt grill!

Men dessvärre blev inte T-bonen helt perfekt. Clubsteaken blev superbra men jag grillade köttet lite för länge, för våran smak ska sägas.
Jag grillade ca 4 min på varje sida och av det blev det inte köttbiten rare. Hade den varit lite ca 700 gram, som en skiva T-bone egentligen ska vara så är nog 4 min på varje sida en bra tid. Det jag skulle ha gjort är som när man steker eller grillar en entrecote - vända på den när den första köttsaften pluppar upp. Och så steka ca 3 min på andra sidan. Men det beror ju på hur man önskar sin köttbit.
Och viktigt att låta den vila efter grillningen, minst 10 min i folie.

Alltså:

1. Köp en bit på mellan 700-1000 gram för två personer.
2. Låt den ligga en timme i rumstemperatur innan tillagning.
3.Torka av den med hushållspapper.
4. Salta och peppra strax innan tillagning.
5. Grilla eller stek på ena sidan tills det kommer upp små droppar av köttsaft. Vänd på köttet och grilla ca 3 min på andra sidan.
6. Låt vila i ca 10 min i folie.


 Servera med en fräsch sallad och ett norditalienskt kraftigare rött vin. Typ från Toscana kanske. I Toscana heter rätten Bistecca Fiorentina och är en klassiker från området. Då använder man också gärna rosmarin att krydda med.









3 kommentarer:

  1. Provade ditt recept på Blomotto, riktigt gott var det!! Ha det fint/Annelie

    SvaraRadera
  2. Hej, vilken fin och trevlig sida!
    Blev jättehungrig nu.

    Ha det bra!

    SvaraRadera
  3. @fullblodsekologen, ja visst är det gott!! Kul att du provade och vilken vin blogg du har! Den ska jag kika mer på.

    @anonym, Så kul att min sida faller dig i smaken, hoppas du hittar mycket inspiration till god mat!

    SvaraRadera