söndag 17 mars 2013

Har gjort korv!

Lördagskvällen spenderades i köket görandes lite korv. Jag har bara gjort det en gång förut så jag är fortfarande i experimentfasen. Denna gång blev det på nötkött (entrecote) och späck (grisfett). Kryddningen blev färsk oregano, senapsfrön och dijonsenap. Det återstår fortfarande att smaka men tror de får ligga en stund till i kylen och gosa till sig.
Jag har ju haft sån tur att jag har fått min farmors gamla hushållsassistent som ju har köttkvarn och korvhorn å allt och det funkar hur bra som helst.
Det jag hade mer i åtanke nu var att inte stoppa korven för hårt då det är då den spricker. Jag har även gjort knutar i varje ände för att minimera risken att det ska rinna ut. Vi får se hur resultatet blir lite senare.

Ca 15 fina korvar

5 meter grisfjälster (allt går inte åt)
700 gram nötkött
500 gram späck
En rejäl knippe färsk oregano
15 senapsfrön
20 svartpepparkorn
ca 4 tsk salt
1 dl rödvin

Skölj igenom fjälstret ordentligt och låt det ligga i kallt vatten medans du maler köttet. Skär köttet och späcket i mindre bitar. Mal till färs i köttkvarnen. Varva späck och kött.
Mortla kryddorna med saltet, hacka oreganon fint. Blanda i allt i färsen, även rödvinet. Låt stå i kylen minst 30 min. Sen är det bara sätta igång och stoppa korven. men tänk på att inte stoppa den för hårt och att använda bindgarn i ändarna.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar