torsdag 18 april 2013

Högrevsgryta igen...

... Men jag tröttnar aldrig på grytor. Kanske den mest praktiska och goda maten man kan göra. Man kan variera den precis hur som helst efter smak och vad man har att tillgå. Den enda regeln, om man har kött i grytan, är att koka den i minst 3 timmar. Det är den magiska gränsen för att köttet ska bli riktigt mört.
Nu va det Marcos tur att laga gryta och det här hade han i:

1 kg högrev
4 morötter
4 palsternackor
1 fänkål
1 gul lök
10 svartpepparkorn
4 lagerblad
1 dl tomatpuré
3 dl ljus öl
1 buljongtärning
salt
smör och olja att bryna köttet i
vatten

Skär köttet i önskvärda bitar. Bryn det i omgångar i smör och olja. Skär grönskarna i generösa bitar. Fräs de i smör och olja i grytan. Lägg i det brynta köttet. I med kryddorna och lagerblad. Slå på vatten så det täcker ingredienserna. Lägg i en buljongtärning. Låt det puttra under lock på medel värme. Efter ca 30 min häller du på ölen (vin går också fint). Låt grytan puttra utan lock ca 30 min. Lägg sedan på locket igen och låt puttra minst 2 timmar till. Servera med pepparrotscremefraiche! Vad kan bli bättre denna gråa torsdag?







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar