söndag 23 juni 2013

Hemlagad ravioli!


Hoppas midsommarhelgen varit till belåtenhet och att ni ätit smarrig mat, druckit goda drycker och njutit ledighet. För er som inte gjort det, som kanske jobbat, ätit nån halvtaskig sill eller blivit för full så kommer här ett gott förslag på vad man kan fylla sin egengjorda ravioli med. Ja ni som haft det hyggligt  under helgen kan också få laga pasta!

Ravioli m/lardo & scamorza
2 pers, (4 pers som förrätt)

3 dl vetemjöl (varav 1,5 dl durumvete)
1 ägg + 1 äggula
2 msk olivolja
2 msk vatten
1/2 tsk salt

Lägg mjölet i en hög på bänken och gör ett hål i mitten som är ganska stort. Knäck i äggen i mjölhålet, häll också i olja, vatten och salt. Knåda ihop med fingertopparna. Knåda sedan degen i ca 10 min. Lägg den i plastfolie och in i kylen i ca 1 timme. Gör undertiden fyllningen. Här kan man ju sno ihop vad som helst. Min kära vän och mycket duktiga matlagerska Ika fyller sin ravioli med hummer, ricotta och dill. Jag gjorde en röra på lardo, scamorza och philadelphiaost.

200 gram philadelphiaost
6 skivor lardo
1/2 scamorza

Ruccola och spenatskott
Brynt smör
Riven grana padano

Riv scamorzan och hacka lardon i små bitar. Blanda med färskosten. Låt stå en liten stund i kylen.
När pastadegen stått till sig i kylen är det dags att kavla ut den om man inte har en pastamaskin såklart. dela degen i 4 lika stora delar. Mjöla bordet och kavla ut varje bit så den blir ca 40 cm lång och nästan 10 cm bred. Alltså det behöver inte vara så noga, det blir gott vilket fall!
Forma runda bollar av fyllningen och lägg med ca 4 cm mellanrum på den ena utkavlade degen, lägg på ett litet blad ruccola på bollen också. Ta vatten på fingarna och blöt pastadagen runt bollarna. Lägg den andra utkavlade pastadagen ovanpå och tryck till runt bollarna. Vattnet fungerar lite som klister. Skär sen ut den form du vill ha, fyrkantiga, rund a eller hur du önskar. Gör likadant med de andra två degbitarna. Nagga raviolin med en gaffel i kanten så den håller ihop bättre. Koka sedan raviolin i väl saltat vatten i ca 2-3 minuter.
Servera med lite brynt smör (smält smöret tills det tystnar då är det brynt), riven grana padano och lite ruccola och spenat. Italienarn va ordentligt nöjd så det måste varit bra!


Pastadegen är ett standardrecept. Jag hade dock inget durumvete och tog hela mängden vetemjöl och det blev bra men blir säkert bättre med hälften durumvete.

God spis!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar