måndag 15 juli 2013

Kronärtskocka med dipp!Ja nu kom ju såklart inte dippen med på bild men det va inte märkvärdigare än en väldigt god och enkel citronmajo.

2 gulor
1 msk dijon
Saft från 1 citron
Zest från 1/2 citron
Typ 3-4 dl rapsolja
Salt och peppar

Vispa ihop allt utom oljan. Droppa sen försiktigt ner oljan i äggsmeten. Vispa samtidigt. Häll i mer och mer och fortsätt vispa till önskad konsistens. Ju mer olja desto tjockare.

Ok, till huvudpersonen - kronärtskockan. Bryt av stjälken på skockan och koka i saltat vatten ca 30 min. 
Ta sen upp och antingen delar man den på mitten, vertikalt alltså. Eller så låter man den vara som den är. Lägg över en rejäl klick smör och lite salt. Sen tar man blad för blad och drar av med tänderna det som är längst ner på bladet. Där kommer dippen in också. Då kan man alltså dippa nedersta delen av bladet i majon och sen dra av det hela med tänderna. På så vis arbetar man sig in till kärnan och där äter man köttet som är runt det som ser ut som hår. Man tar bort håret och äter köttet! Herre det är gott! 

Skit trevlig plock och bjudmat. Man kan få en halv skocka till liten förrett med dipper eller så plockar man själv av bladen och lägger upp på fat och folk får ta. Lite som en snitt fast det är ett blad! Nu är de rätt billiga också så passa på!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar