torsdag 22 augusti 2013

Matrejs!

I sommar har frekvensen varit högre på instagram än den varit här och för er som har ett konto så heter jag @lindiwa där om ni vill följa mig. Men jag tänkte bjussa på lite (förhoppningsvis) inspirerande matbilder som tagits under sommaren. 
Sallader har varit lite av ett tema men inte vanliga trökiga med isbergssallad, gurka och tomat utan med ingredienser som kål, morot, lök, blomkål, ägg, bär... Ja helt enkelt lite mer meningsfulla ingredienser. Sånna som är godare, nyttigare, snyggare och mer mättande. Och gärna fler ingredienser än få. Kör på. Ta lite av allt som finns i kylen! Gott + gott = gott!


        Blomkål, morot, lök, ägg, rostbiff och majo....
       Sommarkål, kyckling, lök, äpple, sidfläsk...

    Kantareller, vitkål, jordgubbar, äpple...
Och så blev det grillkväll med mina vegosyrror. Utav oss 5 syskon är 3 veggisar. Vi två som inte är vegitarianer gillar kött extra mycket... Det där med balansen...
Vart fall så grillade vi aubergine, som förövrigt ligger i topp 3 av favoritgrönsaker hos mig, morötter som ju är överraskande gott att grilla. Och så fyllde jag portabellosvamp med mozzarella - my lord! Fint som snus.

 Och så har jag ju lagt in stöten på skärmaskiner i sommar. Köpt två har jag gjort. Först en snygg     orange en men som dessvärre saknade ett par delar. Så när pappa hade ögonen med sig på en loppis och såg den här så knep jag den och prutade ner från 100 kr till 60 kr. Ska tilläggas att även pappan köpte sig en egen för 75 spänn på Vaksalatorg för nån helg sen. Det smittar av sig det här med skärmaskiner! Så alla som ska köpa skärmaskin, kök begagnat, billigt och prutbart då jag tror folk tycker de är i vägen och vill bli av med de. Hos oss har den hedersplats mitt på köksbänken. 
       Se så fin, från Nils Johan, med perstorpsplatta och allt!
Pulled pork då! Vem har inte ätit det i sommar? Om man inte gjort det själv hemma så har många kanske klämt i sig något fyllt med pulled pork eller pulled beef från nåt härligt matstånd i sommar. 
Vi fyllde vitkålsblad med det ihop med riven morot och krasse, lite majo så blev det en perfekt förrätt.

Buccatini är förövrigt, vid de få tillfällen vi äter pasta, favoriten just nu! Ihålig spaghetti - gott! 
Va i Stockholm några svängar i sommar också. Köpte en sjukt god porchetta på Carls Deli i hötorgshallen. Gå inom vettja om ni är i krokarna.


Å nu sådär på sluttampen av sommaren va det lite mysigt att laga nåt i ugnen faktiskt. Det ska bli fint med höst och jag ser framemot grytor och helstekta köttstycken i ugnen. Auberginen kommer få följa med vidare så länge det är någorlunda säsong på den. Så enkelt, bara lägga in den som den är så fixar den sig själv.

Så, nu vill jag plocka svamp, köpa nya höstkängor (och klara en omtenta nästa vecka)!









tisdag 20 augusti 2013

Glutenfri banan & äppelkaka!

I år har jag tänkt att vara lite flinkare med att ta hand om äpplena i trädgården. men det går i en rasande fart och jag får plocka fallfrukt var och varannan kväll för att hänga med. Huvudsyssla nummer 1 med äpplena är att göra råsaft på de. De kan vi ta i ett kommande inlägg om ni vill men huvudsyssla nr 2 måste ju bli att baka med de. Fast baka är ju egentligen inte helt min grej heller. Jag gör mina standardkakor i avlång form. Det gillar jag. Det är enkelt och det blir gott. Något mer än så blir det sällan. Jag bakar ju gärna vetemjölsfritt och vitt sockerfritt. I den här kakan har jag använt mandelmjöl och den nyslungade Spångtorpshonungen istället...

Ingredienser:

300 gram mandelmjöl (1 sån gul påse)
75 gram smör
3 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver
5 ägg
15 malda kardemumma korn
2-3 msk honung (bytes mot vilken sötning man än önskar)
1 dl mjölk (kan uteslutas eller ersättas av vatten)

3 övermogna KRAV bananer 
2 äpplen från trädgården
Kanel

Gör så här:

1. Vispa ägg och honung fluffigt.
2. Mosa bananerna och blanda i äggsmeten.
3. Bryn smöret och häll i äggsmeten tillsammans med mjölken.
3. Blanda alla torra ingredienser och vispa ner i äggsmeten. 
4. Häll upp i en långform och garnera med äpplen. Strö sedan över lite kanel.
5. Grädda i ugnen ca 200 grader (beroende på ugn) i ca 45-60 minuter. 

Ljuvligt god kan jag lova!