söndag 2 februari 2014

Tomatiserad orzotto!

 
Hurrni, korngryn, det är något av mitt nya bästa. Man kan köpa hela korn också men jag tycker de gör sig bäst när de är krossade, rätten blir krämigare så. Dessa gryn passar helt utmärkt att göra risotto på eller som det faktiskt heter på italienska - orzotto. Inte nog med att det blir gott, det är billigt också. Jag köper Go Greens 500 g förpackning för ca 11 kr och för 4 portioner går det åt ca 2 dl korngryn och raskt går det också, en perfekt lunchrätt!
Nu åt vi köttbullar till men detta kan ju varieras i det oändliga. Ni måste prova!
 
Tomatiserad orzotto
4 pers
 
2 dl korngryn
ca 12 dl uppkokat vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 vitlöksklyfta
1 schalottenlök
1 dl torrt vitt vin eller saften från 1 citron
1 burk konserverade cherrytomater
1-2 dl riven parmesanost
Rapsolja
Salt
Peppar
 
Gör så här:
Koka upp vatten i vattenkokare, detta spar både på tid och energiåtgång jämfört med att koka upp vatten på spisen. Hacka vitlök och schalottenlök fint. Stek raskt i lite olja, de ska inte få färg. Häll i korngrynen och veva runt med träslev. Om man vill kan man slå i ca 1 dl vitt vin på detta men denna gång gjorde jag inte det, tog lite citronsaft istället. Smula i buljongtärningarna. Slå på några deciliter av vattnet. När grynen tagit åt sig av vattnet så häll på mer, upprepa tills du är nöjd med konsistensen. Häll över burken med cherrytomater och låt puttra i ca 10 minuter till. Riv över parmesan, salta och peppra efter behag. Pynta med bladpersilja eller annan grön ört.
Variera orzotton helt som du önskar. Strunta i tomaterna om du vill, blanda i svamp för exempel. Nästa gång ska jag nog göra den med aubergine i eller varför inte butternutpumpa?
 
 


Detta recept är med i tävlingen arrangerad av Electrolux "Now You´re Cooking" genom Matgeek.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar