måndag 20 februari 2012

Den här snygga...

rödlöken gjorde hela middagen. Dessvärre så är lök inte så vanligt förekommande i vårat hem. Marco gillar inte alls lök, vart fall inte på ett sånt här groteskt sätt. Vitlök är värst. Så om jag ska använda lök i någon form så smusslar jag i den i maten. Det är sant. Fast ibland kompromissar vi också. När det ska dampas blåmusslor så får jag ha i lök om Marco får ha i tomat... Vart fall igår kväll va inte italienarn hungrig så då släppte jag rödlöken lös.Broccoli, rödlök, lite vanlig gul lök och färsk timjan. (Allt detta förutom broccolin hade jag "handlat" ur mamma å pappas kylskåp)Lite blandade kycklingbitar (från och med nu ska jag bara köpa ekologisk kyckling, amen). Ihop med den oekologiska kycklingen hade jag även i fina lökarna, nåra citronskivor, timjan, massa smörbitar, olivolja, flingsalt, å nåra skvättar rödvin. Ca 225 grader en stund tills kycklingen inte är klar utan den ska sakna den härliga ytan. Då tog jag ut den ur ugnen och tog bort nästa all lök och all sjy som låg i formen och la det i en kastrull. Kycklingen fick åka in i ugnen igen tills skinnet är brunt å krispigt.I detta hade jag nåra fler skvättar rödvin å lite me salt å en rejäl klick smör å så fick det stå å koka ner ett bra tag. Tog även bort lökarna efter en stund. Sen gjorde jag tabben agaton å hällde i en skvätt grädde å allt skar sig. Tack för det. Men om man har överseende me det så smakade det hur gott som helst.

Broccolin fick bli en puré. Gjorde en snabb version å hade varken i äggula eller parmesan som man borde ha för optimalt resultat. Nu fick bara smör, grädde å salt stå till tjänst å det blev me gott. Lökarna från såsen blev ju fint garnityr å smakade ljuvligt.


Tommasis Appassimento är vårat "budget vin", 89 kr på Systembolaget å smakar förträffligt. Det va även den som fick vara skvättarna i maten.
2 kommentarer:

  1. Har för mig att de sa på mästekocken att såsen/skyn inte får koka efter att man har hällt i grädde för då skär den sig. Eller har jag fel?

    SvaraRadera
  2. Kul me svar! Alltså jag tror mer att själva fettet var för varmt, å det va ju både olja å smör. Skulle nog också lagt i smör när såsen va typ klar inte innan själva nerkoket. Både grädde å creme fraiche ska ju kunna koka... Det är ju det här med att få nåt att blanda sig som egentligen inte kan blanda sig med vissa andra produkter... trixit. Men det är gött när man lyckas!!

    SvaraRadera