måndag 9 april 2012

Rimning och påskdagsmat!

På skärtorsdagen la vi en stor bit skinka i rimlag. Vi hade bara salt, vatten och örter.
4 liter vatten, 225 gram salt och blandning av förska örter. Koka upp lagen och sätt den sen att bli kyld. När den är kall så lägg i köttet och rimma det minst ett dygn tänker jag. Vi hade den i rimlagen nästan tre dygn. Vi skulle nog haft en större kärle också... allt vatten fick inte plats i kastrullen. När det är dags att göra i ordning köttet så ta upp det ur lagen och skölj av det i kallt vatten. Sen kan dte gott logga och étt par timmar i rumstemperatur. Sen kan man göra vad man vill. Vi skar halva i skivor som vi la på grillen. Det behövdes inte kryddas någonting utan fiock en fin salt smak och blev riktigt mört.

Middag med familjemedlemmar hos mamma å pappa. Vi bidrog med gris, grana och fänkålsallad, bearnaise och med risk för att bli tjatig - Malfatti som blev över från häromdagen. De blev en hit!! Det serverades också grillad lax, färskpotatis, mixgrill och ägg!
Bearnaise för 10 pers (på en höft): smält ca 350-400 gram smör och sätt åt sidan. Vispa ihop 8 äggulor med ca 1 dl vatten och ca 2 msk vitvinsvinäger över värme. Dra kastrullen snabbt åt sidan när du känner att det börjar tjockna. Ha i dragon, färsk eller torkad också. Efter behag. Häll sen sakta i det smälta smöret i äggsmeten, häll en stråle och rör hela tiden. Men inte det sista vita som blir i botten av smöret. Bearnaisen ska aldrig koka. Om den skär sig så prova å red till med vatten. Smaka av med salt och peppar, dragon och kanske färsk persilja.

Till det här drack vi i vinväg både Allesverlorens Tinta Barocca -09, Sydafrika, 120 kr på Systembolaget och Fonterutolin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar