onsdag 5 september 2012

Fänkål & purjolökssoppa med rödspätta...

När jag jobbade på Tjuvholmen Sjømagasin i Oslo fick jag för första gången smaka en fisksoppa med basen på fänkål. Gudomligt god är den. Och eftersom potatis & purjolökssoppa är en annan av mina favoritsoppor så blir den här soppan ett resultat av två jädra goda soppor. Den får konsistensen som en "potet og purresuppe" och smak av "fennikel fiskesuppe". 

Ett rejält lass soppa:

2 stora fänkål
1 stor purjolök
en skvätt vitt vin
1 citron
50 gram philadelphiaost
1 dl grädde
salt & peppar
75 gram smör

6 rödspätta fileér
En burk fina kräftstjärtar i lake

Skär lök och fänkål i grova bitar. Fräs upp i olivolja i en stor kastrull och häll sen på vatten så det täcker. Koka i ca en kvart och häll sen bort 2/3 av vattnet. Mixa med stavmixer och ha i resten av ingredienserna. Pressa i citronen på slutet. Skär fisken i grova bitar och lägg i soppan ca 2 minuter innan den ska serveras. Lägg kräftstjärtarna i tallriken och häll på soppan. Garnera lite piffigt med fänkålsdillen!


Förövrigt kan jag rekommendera alla att ta vägarna förbi Tjuvholmen Sjømagasin om man är i Oslo. Byns bästa fisk & skaldjursrestaurang där man bland mycket annat kan få hel kungskrabba direkt från tanken, fisken grillad i Jospergrill och massa smarrigt vin från snygg vinkyl!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar