Det här är alltså fyndet jag gjorde på jobbet igår bland en massa gamla skolgrejer. Bonniers kokbok från 1960. Den är skriven av Margit Engnes, Pernilla Tunberger och Tore Wretman som bland annat drev Teatergrillen och Riche då det begav sig. Det här är en helt fantastiskt snygg kokbok som inte bara har en massa härliga recept utan även beskriver hur köken moderniserades på 50-talet och hur man med bästa framgång har en flott bjudning hemma. Jag citerar :
"När det gäller fester eller tilldragelser utanför vardagsramen inbillar vi oss gärna att det fordras en speciell etikett. All etikett bygger dock bara på två grundtankar: Vänlig hänsyn och praktisk omtanke. Håller vi det i minnet är det vare sig svårt eller tråkigt att hålla stort kalas eller vara gäst på fest."
Det är också intressant att se hur Tore Wretman inspirerats av det franska köket och det finns en utmärkt beskrivning på hur man öppnar ostron.
Jag har valt ut några av mina favoritbilder från boken som är 700 sidor lång. Låt er inspireras:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar