söndag 20 januari 2013

Jordärtskockssoppa!

Så här i januari måste vi allra flesta tänka lite extra på siffran på prislappen på det vi handlar. Något som är väldigt tacksamt rent prismässigt och smakmässigt i vintermånaderna är rotgrönsaker och all typer av kål. Det är råvaror som vi använder oss mycket av i stugan även när det inte är januari. Jag får ibland höra att vi måste lägga så mycket pengar på mat här i "spångan" eftersom vi lagar så mycket god mat. Men tänk efter... Vad är det vi lagar mest? Jo griskött, som ju generellt är billigt och rotgrönsaker och kål. Och när vi kommer över bra kött till ett bra pris så köper vi en extra förpackning och lägger i frysen. Ok, det vi köper i charkdisken är kanske inte speciellt billigt men det är de värt och nu har vi ju pratat om att skaffa en extra kyl att ha som torkskåp så vi kan torka vårat egna.Mitt tips så här i januari är vart fall att göra soppa på rotgrönsaker. En slät soppa med en skvätt grädde i och kanske lite gott bröd. Och för att piffa till det hela så bryner man smör till brödet. Ja ni vet, man låter smöret smälta i kastrull och låter det stå kvar tills det har slutat fräsa och tystnar. Ställ kallt en liten stund och rör runt då och då. Eller vispa det för att få det extra fluffigt, en skvätt grädde kan hjälpa upp fluffet. Så kan man ju rota fram en bit sidfläsk ur frysen och steka på och skära upp i mindre skivor och lägga i tallriken innan man slår över soppan.

Jordärtskockssoppa m/stekt fläsk
10 stora jordärtskockor
3 morötter
1 broccoli
1 gul lök
50 gram smör
1 dl grädde
2-3 liter vatten
Salt, peppar
400 gram sidfläsk

Skala och koka alla grönsaker. När allt är mjukt så mixa med stavmixer. I med smör, grädde, salt och peppar. Mixa soppan slät.

Jordärtskocka är inte den billigaste rotfrukten men man kan ju variera hur som helst. En av mina favoriter är potatis och purjolökssoppa.

God spis!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar