lördag 5 januari 2013

Melanzana!

Det här är en av Marcos paradrätter. Massa smak som framförallt sitter i ragún där morot och selleri är viktiga ingredienser. Marco har tidigare gjort den med "hamburger ost" men nu med riven mozzarella. Och då ska det vara "plast mozarella" som han uttrycker det. Alltså inte någon smarrig buffalamozzarella.Detta behövs:

ca 700 gram blandfärs
2 stora morötter
3 stångselleri
2-3 dl rött vin
1 box passerade tomater (Mutti)
2 stora aubergine
ca 500 gram ost (riven mozzarella eller sottillette - hamburgerost)
Grana padano eller parmesan
Smör och olja
Salt och peppar

Mixa morot och selleri i matberedare eller riv fint på rivjärn. Häll i bra med smör och olivolja i en het kastrull. Lägg i morot och selleri och hetta upp i 3-4 minuter. Lägg i färsen och bryn på. Dra ner temperaturen till hälften och häll på vinet. Låt puttra i 40 minuter. Rör om då och då.
Häll på tomaterna. Dra nu ner temperaturen på det lägsta. Salta och peppra och låt puttra ca 45-60 minuter till.


Ragún är nu klar och kan ju såklart användas till något annat än melanzana. 

Skär nu auberginen i skivor mellan 0,5 - 1 cm tjocka. Låt skalet sitta kvar. Lägg aubergine skivorna i en het stekpanna ca 1 min på varje sida. 

Nu ska allt monteras ihop i formen. Lägg aubergine i botten på en ugnsfast form. Sen ragú och sen ett lager med ost. Fortsätt så och avsluta med ett lager av ragún. In i ugnen ca 20 min i 180 grader. ta ut formen  och strö sen över generöst med grana padano eller parmesan. In i ugnen igen i ca 5 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar