onsdag 2 januari 2013

Nyårsmenyn lite mer utförlig!

Fördrink

Vi började kvällen med prosciuttochips och rosébubbel. Välj en lufttorkad skinka som du gillar och dela i lagom bitar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, ugnen på ca 150 grader och låt stå inne 10-15 minuter. Ta ut och låt stå i ca 10 min innan servering.Förrätt
Som förrätt gjorde vi Involtini di zucchine med mozzarella och gorgonzola dolce.
Välj en ganska stor zuccini och hyvla med osthyvel så att du får långa skivor. Lägg de i hushållspapper i 30 min så då vattnar ur sig. Man kan salta de också så suger saltet åt sig vattnet. Gör undertiden en marinad på en riktigt bra olivolja, salt och peppar och eventuellt någon ört. Doppa zucciniskivorna i marinaden. Rulla in det du önskar i zuccinin, i några hade vi mozzarella, tomat och prosciutto och i några gorgonzola och tomat. Det stora misstaget var att vi upptäckte i sista sekund att vi missat att köpa soltorkade tomater och därför tog körsbärstomater, skivade dock, men de släpper ju ifrån sig massa vatten så därför blev det hela lite blötare än vad vi tänkt oss. Så min rekommendation är att ta soltorkade tomater och gärna några blad färsk basilika att lägga i. 
In i ugnen 200 grader ca 15 min. En lätt och inte för kraftig förrätt vilket visade sig vara bra då huvudrätten blev lite tyngre.

Huvudrätt
Sen va det dags att hugga in på huvudrätten som alltså blev Porchetta på fläsksida serverat med blomotto och rödvinssky. Vi tog en fläsksida på ca 1,1 kg. Hade gärna hittat en lite större men det funkade fint. Sen skär man rakt igenom så att man kan väckla upp den men inte helt, den ska fortfarande sitta ihop på ena sidan. Sen kan man lägga i lite rökt eller rimmad fläsksida(bacon), färsk rosmarin, färsk timjan, salt, peppar, lite honung. Blanda ihop allt och sprid ut över fläsksidan. Rulla sen ihop den som en rulltårta och bind i hop den med bindgarn. Den fick stå så i ett par timmar i rumstemperatur innan den åkte in i ugnen på 150 grader i ca 3 timmar eller tills den kommer upp i ca 70 grader. Dra på ugnen på full fart och låt den få fin färg. Ta dock inte bort svoret innan. Det ska sitta på hela tiden i ugnen. Om man inte vill äta det sen så kan man lätt dra bort det, men det bidrar med så mycket smak. Ett tips för att få en smarrig sås är att låta porchettan stå på galler i ugnen och under gallret ställer man en ugnsform med några deciliter rödvin, lite örter och nån lök kanske så får vätska från porchettan droppa ner i vinet som sen blir basen till en god sås. Ta ut köttet en gång i timmen och ös med vinet som står under. Ta sen ut köttet och låt det vila i folie minst 20 minuter innan servering.

Såsen görs genom att sila vinet som stått i ugnen. Koka upp, tillsätt eventuellt lite mer vin, ha i smör, ganska mycket och koka upp. Klart!

Till dessert blev det Panforte, jag gick lite utifrån det här receptet. Nöjde mig dock med att ha honung i, inget extra socker behövdes. De frysta druvorna blev en succé. Behöver ligga minst 1 timme i frysen innan man tar fram de.God fortsättning!2 kommentarer:

  1. Vilken härlig nyårsmat! Smart med frysta vindruvor!

    SvaraRadera
  2. Ja den gick hem! Prova de frysta druvorna, jättegott och läskande efter en rejäl middag!

    SvaraRadera