torsdag 21 februari 2013

Barcelona tips!

Vi åkte till Barcelona utan några egentliga planer på vad vi skulle göra eller se. Vilket jag tycker är ganska skönt. Det finns ju massa museer, byggnader och parker att se och besöka. Men både jag och Marco va i första hand ute efter något annat - stämningen och maten! Så det fick bli prio ett och vi behövde inte leta febrilt efter det bästa tapasstället. Det vi sökte fick vi på matmarknaden La Boqueria. Maten, ölen, kaffet och stämningen. 3 av 4 dagar var vi där, på söndagar är det stängt och den stänger runt 18 tiden. Marknaden ligger mitt på La Rambla och är något man INTE bör missa.
Baren som vi åt på heter Bar Boqueria och ligger inne i matmarknaden, leta upp den och käka där. Runt lunchtid kan man få vänta en liten stund men det är de värt.


Chipirones (friterad pyttebläckfisk) och Ensalada Rusa (krämig sallad med tonfisk, ärtor, potatis, hackat ägg mm...)

Arroz Negro (ris med bläck från bläckfisk och bläckfiskbitar)

Pulpo a la Gallega (kokt stor bläckfisk med paprikapulver)

Mejilla de cerdo (griskind)

Det jobbiga med att gå runt på marknaden är att det finns så mycket man vill köpa och tillaga. Det finns också råvaror som många nog inte sett förut... det är som ett live-mat-museéum.

Pulpo - bläckfisk

Conejo - kanin

Cangrejo - krabba


Cabeza de cordero - fårskalle
Navajas - knivmusslor

Trippa - komage

Jag beställer alltid en cortado och ofta en tinto verano = rödvin och citronläsk, eller det kan vara lite olika. Vissa gör med sprite och sodavatten. Men jag gillar bäst med citron.
På marknaden kan man prova massa olika skinkor och ostar och man kan få det i en pappersstrut så man kan lufsa runt å äta. Plaza Reael ligger också rätt vid ramblan och är ett stort torg med restauranger runt om. Är väl kankse inte några restauranger vi skulle välja att spendera en middag på då de är dyra och mindre genuina. Men det ligger dock ett coolt ställe som heter Ocaña i ena hörnet. En restaurang/bar/klubb som jag kan rekommendera. Vi åt inte där men vi drack drinkar och klubbade en kväll. Ett bra 27 + ställe där man får drinken i en glasburk!Ett annat lite mysigare ställe är El vinya del Señor som ligger i området Born på Plaza Santa Maria 5 (10 min från La Rambla). En vinbar med uteservering som har runt 300 spanska viner men även andra importerade. De har massa gott att småäta också. Där får du bra viner från 5 euro/glas. Billigare att beställa flaska. Men du får trots allt vin på glas för halva priset än vad det skulle kostat hemma. Verkligen värt ett besök. Stänger vid 01.00 tiden om kvällarna.

Om det är något man ska välja ut att se så är det La Sagrada Familia - basilikan som snart är klar. Det har bygts på den i mer än 130 år och nu saknas det "bara" att fixa några fönster så de blir färgbelagda. Jag rekommenderar att man tar sig en promenad till basilikan så får man även se lite av de mer flotta områdena av Barcelona. På vägen kan man se till att passera Casa Batlló. Arkitekten bakom Casa Batlló och La Sagrada Familia är såklart Antoni Gaudí. Som har gjort flera av Barcelonas viktigaste och häftigaste sevärdheter. Parque Guell för exempel, vi va inte där nu men jag har varit där förut och det är något som också bör upplevas.
Varken jag eller Marco har varit inne i La Sagrada Familia och när vi såg den sjukt långa kön så va vi nära på att vända... Men då såg vi att på en skylt vid ingången bredvid så stod det "ticket online" och där va det ingen kö alls. Vi frågade en av snubbarna som stod där hur man fixade sig en sån biljett och det va bara att gå in på hemsidan och köpa sig en och visa upp referensnumret i iphonen. Johooo vi kände oss som de smartaste i hela Barcelona. 5 minuter tog det och vips så va vi inne. Så kom ihåg det, köp biljetten på hemsidan och INTE i kön som skulle ta mellan 1-2 timmar att stå i.

La Sagrada Familia är något som jag skulle beskriva som en surrealistisk blandning av en kyrka och en cirkus. Om ni ska besöka den så tänk inte att det är som vilken kyrka som helst för dte är det verkligen inte. Den är värd besöket och man går därifrån med en ganska häftig känsla.Om man går ramblan rakt ner så kommer man ner till hamnen, där man kan promenera längs med hela för att sedan komma till stranden - La Barceloneta.
På söndagar är det lite marknad längst ner (inte de stånden som är på ramblan) där man kan hitta en del roliga grejer. Fick också tipset om att det skulle vara en stor marknad på söndagar om man fortsatte en station med metron efter La Sagrada Familia som jag nu inte minns vad den heter.


När man traskar från hamnen och vidare ut på La Barceloneta så finns det ett område som heter Barrio Marinero. När man går ut i området, det är som en liten udde nästan, så passerar man först några läckra ställen där man nog kan bli lockad att sätta sig. Fortsätt i stället lite till och över gatan så ligger det ett ställe som heter Toc del Mar. Där finns allt du har lust på om du är ute efter genuin spansk mat. Sardiner, paella, friterade bläckfiskar, gambas... ja men allt! Ät där för bövelen. Vi va där på dagen och just då kom solen fram. På kvällen när vi ville tillbaka va det knökfullt och vi tog ett ställe som låg längre bort, men det här va bäst!
En runda i Parque Ciutadella kan vara fint. Många gölliga hundar finns det. Marco och den här Grand Danoisen är söta, de går likadant. Hyr en roddbåt... eller inte...
Om man fortsätter ut genom parken så kommer man till Arc de Triumf.                                        Tack Barcelona för den här gången. Hasta la proxima!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar