söndag 31 mars 2013

Hare & belugalinser!

Jag har aldrig ätit hare förut, inte ens kanin även om jag för 10 år sedan spenderade 4 månader i Valencia. Marco däremot har ätit mycket kanin både hemma i Italien men även i Valencia. Ja, han har också bott där. När jag flyttade därifrån så flyttade han dit, helt ovetandes om varandra...

Tillbaka till haren då, jo, vi hade tänkt äta kanin men hittade inte det men i frysarna på City Gross (de har bra utbud av vilt i sina frysar) fanns det minsann hare. Två fina lår med ben. De tog vi. Bli inte avskräckta att köpa hare nu bara för att jag skriver att det är ett jäkla pyssel att putsa köttet, jag fick inte bort allt men det mesta i alla fall.

Till lilla haren blev det linsragú. Svarta fina Belugalinser - ja, de ser ju ut som belugakaviar, där av namnet. Alltså, linserna blev så sjukt goda. Sådär goda som mat knappt blir när man lagar det själv. Förstår ni vad jag menar? Man har ju en viss smak på sin egna mat, men linsragún smakade som att någon annan duktig människa lagat det. Bra till mig!

Hare
2 lår med ben
1 morot
1 palsternacka
1/2 gul lök
2 dl vitt vin
Färsk grov timjan
1 grönsaksbuljongtärning (en bra en)
Smör och olja

Låt låren bli rumstempererade. Badda in i hackad timjan, salt och peppar. Låt ligga en stund och gosa in sig. Ta fram en gryta och ha i generöst med rapsolja och smör. Bryn harlåren i grytan. Skiva morot, palsternacka och hacka lök. Lägg i grytan. Slå på vinet och i med en buljongtärning. Lägg i några extra kvistar med timjan. Dra ner värmen och på med locket och låt bräsera i ca 1,5 timme.

Linsragú på belugalinser
4 dl torra linser
2 charlottenlökar
1 dl vitt vin
ca 1,5 dl riven grana padano/parmesan/pecorino
0,5 dl grädde
2 dl vätska från haren
1 grönsaksbuljong
Salt
Smör och olja
Skölj och koka linserna i vatten och 1 buljongtärning. Ta av kastrullen när de fortfarande är lite al dente. Låt de koka ca 20 min. Häll av vattnet i durkslag. Hacka löken fint. Svätta löken i smör och rapsolja i ca 10 min. Ös i linserna och veva runt. Ha i vin, vätska från haren (den ska ha bräserat i minst 1 timme och även om det inte ska vara mycket vätska i hargrytan så finns det ca 2-3 dl vart fall), grädde och den rivna osten. Låt det hela gå ihop sig och smaka eventuellt av med mer ost, salt och peppar. Det som är bra när man gör på 4 dl linser är att det finns rester kvar till idag som vi käkar med påskskinkan...
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar