torsdag 28 mars 2013

Utflykt till bufflarna!

I söndags lurade jag med Marco lite norr om Uppsala, närmare bestämt lite utanför Harbo, till Ängsholmens gårdsmejeri.
Det har tydligen bara varit i drift som det är nu sedan september i fjol men det verkar som att de är gott igång. Det är en hel del restauranger som har börjat köpa deras ostar, ingen än vad jag vet i Uppsala men vart fall i Stockholm. Det enda stället man kan köpa deras ostar på just nu är Kvantum på Gränby Centrum, om man inte vill ta sig en sväng dit förstås. Och jag lovar att priserna är mycket snällare på gårdsbutiken än på Kvantum.

Så, det är alltså ett gäng bufflar med kalvar och fjällkor som huserar på Ängsholmen. Ja förutom kalkonerna då som lufsar fritt på gårdsplanen.
Det produceras olika lagrade ostar på både fjällkomjölk och buffel. Men även mozzarella, yoghurt och smör på buffelmjölk. Det är mycket hyggligt att stå en stund och lyssna på Ängsholmskvinnan när hon passionerat pratar om sina djur och ostar medans hon hyvlar upp provsmak av ostarna. Hon kallar bland annat en av sina lagrade fjällkoostar för lagrat solsken - ja, det va ju en sån underbar sol i september när korna mjölkades...

Vi köpte såklart med oss flera olika sorter och smör, även yoghurt och ikväll blir det picadeo i stugan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar