fredag 12 juli 2013

Långkokt grillad högrev!

Här kommer lite grillinspiration för alla som kanske drar sig för att grilla lite speciella styckningsdetaljer. Eller en bit högrev är väl inte så himla speciellt men det är kanske inte det första man tänker att man ska lägga på grillen och detta antagligen av den enkla anledningen att man tror att det är svårt,  biten är tjock och kanske komplicerat att få den mör och med en bra temperatur. Termometern kan man skita i och man behöver ingen klotgrill heller. Funkar lika bra med en engångsgrill. Grejen är att köttet ska koka innan. 
Jag kokade 1,5 kg högrev (räcker nätt och jämt till 4 personer) i 2,5 timme. Det fick småputtra ihop med 2 oxbuljongtärningar, hela svartpepparkorn och några lagerblad. När köttet kokat klart så måste man gå emot alla hygienrekommendationer och lägga köttbiten i kylen, minst 1 timme vart fall så den sätter sig lite. Sen skär man lagom tjocka skivor och marinerar eller kryddar som man vill. 

Jag brukar dra ihop en marinad på:
Tomatpuré
Dijonsenap
Rapsolja
Lite agavesirap (kan uteslutas)
Paprikakrydda
Någon färsk krydda, kanske timjan
Svartpeppar och salt

Sen är det bara att grilla tills köttbitarna fått fin färg. Köttet blir otroligt mört med en krispig grillyta. Man får lixom lust att grilla detta varje dag. Perfekt om man ska bjuda många på grill och inte vill bli nervig över att köttet ska bli för mycket eller för lite grillat. 

En liten sallad på fänkål och zuccini och ett vitlökssmör så är det klart!


2 kommentarer:

  1. Gick hem hos hela familjen ute på landet:) Tack för trevlig matinspiration Linda!

    SvaraRadera
  2. Vad kul att höra Åsa!! Hoppas du har en skön sommar!

    SvaraRadera