torsdag 23 januari 2014

Glutenfri Paella!


 
Tjoho! Bloggen har vaknat igen och jag går ut hårt med en glutenfri paella. Jag har ju inte slutat laga mat bara för att jag inte gjort några inlägg. Men nu är inspirationen tillbaka och det kommer bli lite mer grönsaker, alternativa kolhydrater men såklart lite gott kött också. I detta recept har jag använt mig av hirs istället för ris. Hirs är ett sädesslag som innehåller massa bra vitaminer och mineraler men inget gluten. Resultatet blir, även fast det inte innehåller gluten, krämigt och det skulle lika gärna kunna lagas en god risotto av det.
 
Paella lagad med hirs
4 personer
 
3 dl hirs
7-10 dl hett vatten till buljong/fond
2 ekologiska grönsaksbuljongtärningar
2 pkt saffran
1-2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 dl torrt vitt vin
1 dl gröna ärtor
1 röd paprika
200 gram skrei (torsk)
200 gram frysta räkor
Bladpersilja
1 citron
Salt och peppar
 
Gör så här:
 
Skölj hirsen i kallt vatten. Häll de i en skål och slå kokande vatten över. Låt ligga i ca 1 minut, slå sedan av vattnet. Skölj hirsen i kallt vatten igen. På så sätt försvinner den beska som annars finns i skalet på hirsen.
 
Hacka lök och vitlök fint och bryn i olivolja. Om man inte har en paellapanna så funkar en lite djupare teflonpanna bra, det kör jag med. Häll i hirsen i pannan med löken och rör runt. Häll i båda paketen med saffran och smula ner de två buljongtärningarna. Häll sedan över hett vatten pö om pö. Jag kokar upp i tekokaren, går snabbt och smidigt. När konsistensen är krämig, efter ca 7 dl vatten, så blanda i de frysta ärtorna. Salta och peppra. Skär sedan skreien i fina skivor, salta och pressa lite citronsaft över. Lägg de sedan på hirsen med ett lock över. Låt ligga så i ca 10 minuter så gör sig fisken i ångan. Skär under tiden paprikan i fina strimlor, hacka persilja och skala räkorna. När fisken är klar så lägg på paprika, räkor och pynta med persilja.
 
En paella kan en självklart variera hur som, krydda med paprikapulver, chili etc... men jag gillar när en tydligt känner saffransmaken. Överlägset bästa fisken att köpa nu är skrei, en torskfisk som är i säsong mellan januari-mars. Jag köpte filé för 99 kr/kg, köper en hel är den billigare och utmärkt om en ska göra fisksoppa.
 
Ut å köp hirs och skrei nu!
 
 
 
 
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar