söndag 29 september 2013

Caponata på verandan!

Det är väl bara att acceptera att middagarna på verandan är över för i år... men jag ska faktiskt erkänna att det är helt ok. Det är rätt härligt inne också, vi har ju faktiskt öppenspis, timmerväggar och Gustav Vasas skidor på väggen. Som en riktig fjällstuga med andra ord. Så vi är redo för vintern... Eller nej. Vi får prova att göra det bästa av vintern, så ska jag säga. För just nu kan vi gärna hoppa över snön, ha höst till i mars och sen vår igen. Och inga bra matbilder blir det under vinterhalvåret blir det heller. Alltid mörkt och onaturligt ljus när middagen ska fotas. Tur att jag har en laddning härliga bilder från i somras när man fortfarande kunde sitta på verandan.
 
Fläskkotletter och Caponata bjöds det på här. Ni kan väl läsa här istället om hur jag tycker att fläskkotletter blir mest rättvist tillagade. Caponata receptet får ni scrolla er igenom bilderna för att hitta.
 
 





 
En enkel Caponata 4 pers

2 auberginer
2 röda paprikor
2 gula paprikor
100 gram pinjekärnor
ca 1 dl rödvinsvinäger
Olivolja
Salt och peppar
Färsk basilika till pynt

Gör så här:
Skär auberginen i kuber. Behåll skalet på. Lägg de i ett durkslag och strö grovsalt på och lägg en lite tung tallrik ovan på så rinner vattnet ut. Låt stå ca 20 min. Skär paprikorna i ganska stora bitar. Stek auberginen och paprikorna i olivolja. Efter en liten stund börjar grönsakerna bli mosigare. Häll då på rödvinsvinägern. När doften av vinäger kokat bort är det klart. Häll i pinjekärnorna. Salta och peppra och lägg upp. Pynta med basilika eller något annat grönt.
Tomat, selleri och oliver är också välkomna i en caponata, men det är lixom rödvinsvinägern som gör det så uteslut den inte!





lördag 28 september 2013

En hyllning och en sågning!

 
Jag tänkte inleda detta inlägg med att lyfta fram en styckningsdetalj som jag skrivit om förut men jag tycker inte att den kan få nog uppmärksamhet - fläsksidan!
Längre ner i inlägget kommer ni få läsa om en sågning och avsaknaden av bra bistromat i Uppsala.
 

Men om vi börjar med den bra, den goda, den billiga, den okomplicerade och flexibla fläsksidan. Ja den finns ju i många former i butiken och har ofta olika namn beroende på vad som finns kvar och vad som tagits bort på den men det är ju alltid fläsksida. Jag gillar den bäst med revbenen borttagna men med svålen kvar. För den där svålen, som många tar bort, kan ju göras så den blir underbart knaprig och med massa smak. Man kan ju skära vilket mönster man vill i svålen egentligen men poängen med att skära i den är just för att få in både vätska och luft i den så att den blir knaprig, sen är det heller inte lätt att skära i en svål som är stenhård och inte skuren i mönster innan.

Jag har lagt in länken till norska Gilde förut men gör det igen, där får man verkligen en detaljerad beskrivning på hur man lyckas med sin fläsksida. Jag kan säga att jag är lite dålig på det där med att låta den ligga länge i kylen och att dra över lite bra soya när man skurit svålen är att rekommendera!





 

 

 
 
NÄR ska Uppsala få sig en riktigt bra bistro? När ska man kunna få gå ut å käka i denna stad och lixom veta att här levereras det? När ska man få kunna njuta ett bra stekt andlår med böncassoulet, lammlägg med caponata eller en långkokt osso buco? Jag har ingen lust att gå på min forna arbetsplats Villa Anna varje gång vi ska ut och äta för att vara garanterad bra mat.
Förra helgen va hela älskade tjejgänget på Biztron - ja bara det att stället har det namnet det har så borde man kanske göra en kraftansträngning att leva upp till det. Lokalen har verkligen potential och är murrig och mysig med levande ljus. Men jag är väldigt glad att jag hade det bästa sällskapet, att det va poängen med middagen - att träffa tjejerna. För resten, maten, kaffet och servisen var verkligen inte smickrande. Jag åt flankstek - från grillen - med givna tillbehör. Bad att få lite ceasarsallad eller tomatsallad som fanns som sideorders istället för alternativen; pommes, potatisgratäng eller potatismos. Fick jag inte, men fick lite mer av grönsakerna som redan låg på tallriken. Ni vet sånna wookgrönsaker som man kan köpa frysta i påse, sånna som kom nån gång i början av 2000-talet kanske. Det som låg på tallriken påminde väldigt mycket om det. Sen va det nån blek bearnaise och vitlökssmör till. Låter ju gott som fasiken egentligen, flankstek m/bea och nå gödiga grönsaker. Ok, köttet va faktiskt helt ok tillagat (även om det va få bitar) det ska jag inte klanka ner på men kombinationen och misslyckandet med tillbehören blev bara så extremt tråkigt. Eller är det bara jag? Är det bara jag som ställer för höga krav? Jag hoppas inte det. Men det är så värdelöst när man måste gå från ett ställe och känna att man hade kunnat laga samma rätt så mycket bättre själv. Klart att det är härligt att slå ner sin rumpa vid bordet, bli serverad och slippa diska. Men för mig räcker det inte. Och när dessutom personalen, restaurangchefen tror jag, är så uppenbart trött på sitt jobb och sin tillvaro att han låter sin irritation gå utöver sina gäster så blir jag ännu mer övertygad. Biztron lever inte upp till att vara en bistro, på flera plan, inte bara maten men även avsaknaden av den familjära, hyggliga atmosfären en bistro behöver. TUR att jag har så jädra härliga brudar som väger upp det hela!!
 
 








söndag 1 september 2013

Matfestival i Botaniska!

Jag tänkte tipsa om en söndagsaktivitet för er som bor i Uppsala med omnejd; Matfestivalen i Botaniska trädgården. Vi va där i går och köpta gödiga grönsaker, ostar från Löfsta gårdsmejeri och valde att inte stå i den långa kön till att köpa pulledpork burgare. Men det såg väldigt gott ut kan jag lova. Vi knatade över till andra sidan istället och jag gick å fluktade i deras köksträdgård. Önskade nästan att jag var som Tummelisa och fick bo under brysselkålsbladen. Så att; ta en runda förbi botaniska idag, ta en smarrig fika på Trillers café på den sidan som köksträdgården ligger eller köp en pulledpork burgare vid orangeriet. Köp ekologiska grönsaker, goda ostar från något av de närliggande mejerierna eller kolla in vad som händer på scenen. Öppet till 16.00 idag. 


Kolla in det här då! Hur fint?? Ska fixa lika på vårat nysnickrade staket. 

Får lust att laga fläskkotletter med salvia så det står härliga till när man ser en sån här fin salviaplanta!
På eftermiddagen blev det ostar å grejer. Va en sväng in på Saluhallen också och köpte lardo och speck. Såklart hade vi smarrigaste honungen till. 75 spänn burken tar far och bror för de. Är min ena brorsdotter som designat etiketterna!

Och detta vart grönsaksskörden. Har väntat på att den svenska rödkålen ska komma och nu fick jag tag i en, om ändock en liten! Och kolla in den fina fänkålen, det är så de ska se ut hörrni!





















torsdag 22 augusti 2013

Matrejs!

I sommar har frekvensen varit högre på instagram än den varit här och för er som har ett konto så heter jag @lindiwa där om ni vill följa mig. Men jag tänkte bjussa på lite (förhoppningsvis) inspirerande matbilder som tagits under sommaren. 
Sallader har varit lite av ett tema men inte vanliga trökiga med isbergssallad, gurka och tomat utan med ingredienser som kål, morot, lök, blomkål, ägg, bär... Ja helt enkelt lite mer meningsfulla ingredienser. Sånna som är godare, nyttigare, snyggare och mer mättande. Och gärna fler ingredienser än få. Kör på. Ta lite av allt som finns i kylen! Gott + gott = gott!


        Blomkål, morot, lök, ägg, rostbiff och majo....
       Sommarkål, kyckling, lök, äpple, sidfläsk...

    Kantareller, vitkål, jordgubbar, äpple...
Och så blev det grillkväll med mina vegosyrror. Utav oss 5 syskon är 3 veggisar. Vi två som inte är vegitarianer gillar kött extra mycket... Det där med balansen...
Vart fall så grillade vi aubergine, som förövrigt ligger i topp 3 av favoritgrönsaker hos mig, morötter som ju är överraskande gott att grilla. Och så fyllde jag portabellosvamp med mozzarella - my lord! Fint som snus.

 Och så har jag ju lagt in stöten på skärmaskiner i sommar. Köpt två har jag gjort. Först en snygg     orange en men som dessvärre saknade ett par delar. Så när pappa hade ögonen med sig på en loppis och såg den här så knep jag den och prutade ner från 100 kr till 60 kr. Ska tilläggas att även pappan köpte sig en egen för 75 spänn på Vaksalatorg för nån helg sen. Det smittar av sig det här med skärmaskiner! Så alla som ska köpa skärmaskin, kök begagnat, billigt och prutbart då jag tror folk tycker de är i vägen och vill bli av med de. Hos oss har den hedersplats mitt på köksbänken. 
       Se så fin, från Nils Johan, med perstorpsplatta och allt!
Pulled pork då! Vem har inte ätit det i sommar? Om man inte gjort det själv hemma så har många kanske klämt i sig något fyllt med pulled pork eller pulled beef från nåt härligt matstånd i sommar. 
Vi fyllde vitkålsblad med det ihop med riven morot och krasse, lite majo så blev det en perfekt förrätt.

Buccatini är förövrigt, vid de få tillfällen vi äter pasta, favoriten just nu! Ihålig spaghetti - gott! 
Va i Stockholm några svängar i sommar också. Köpte en sjukt god porchetta på Carls Deli i hötorgshallen. Gå inom vettja om ni är i krokarna.


Å nu sådär på sluttampen av sommaren va det lite mysigt att laga nåt i ugnen faktiskt. Det ska bli fint med höst och jag ser framemot grytor och helstekta köttstycken i ugnen. Auberginen kommer få följa med vidare så länge det är någorlunda säsong på den. Så enkelt, bara lägga in den som den är så fixar den sig själv.

Så, nu vill jag plocka svamp, köpa nya höstkängor (och klara en omtenta nästa vecka)!









tisdag 20 augusti 2013

Glutenfri banan & äppelkaka!

I år har jag tänkt att vara lite flinkare med att ta hand om äpplena i trädgården. men det går i en rasande fart och jag får plocka fallfrukt var och varannan kväll för att hänga med. Huvudsyssla nummer 1 med äpplena är att göra råsaft på de. De kan vi ta i ett kommande inlägg om ni vill men huvudsyssla nr 2 måste ju bli att baka med de. Fast baka är ju egentligen inte helt min grej heller. Jag gör mina standardkakor i avlång form. Det gillar jag. Det är enkelt och det blir gott. Något mer än så blir det sällan. Jag bakar ju gärna vetemjölsfritt och vitt sockerfritt. I den här kakan har jag använt mandelmjöl och den nyslungade Spångtorpshonungen istället...

Ingredienser:

300 gram mandelmjöl (1 sån gul påse)
75 gram smör
3 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver
5 ägg
15 malda kardemumma korn
2-3 msk honung (bytes mot vilken sötning man än önskar)
1 dl mjölk (kan uteslutas eller ersättas av vatten)

3 övermogna KRAV bananer 
2 äpplen från trädgården
Kanel

Gör så här:

1. Vispa ägg och honung fluffigt.
2. Mosa bananerna och blanda i äggsmeten.
3. Bryn smöret och häll i äggsmeten tillsammans med mjölken.
3. Blanda alla torra ingredienser och vispa ner i äggsmeten. 
4. Häll upp i en långform och garnera med äpplen. Strö sedan över lite kanel.
5. Grädda i ugnen ca 200 grader (beroende på ugn) i ca 45-60 minuter. 

Ljuvligt god kan jag lova!




måndag 29 juli 2013

Brynt smör till köttet!


Som tillbehör till grillat nötkött äter jag gärna en fräsch majo eller ett simpelt smaksatt smör. Konstigare behöver det inte vara men om man vill dra det där med smöret en nivå till så kan man bryna det.

Alltså, bryn smöret i en kastrull. Man vet att smöret är klart när det skummar upp och tystnar. Häll smöret i en annan bunke och ha i vad du önskar, för exempel olika hackade örter, lite citron, olika mortlade pepparsorter, vitlök, tryffel kanske. Vad du vill! Ställ sedan in i frysen i ca 20 min. Rör om lite. Sen är det bara att servera till köttet. Vi körde entrecôte och grillad fänkål, det måste ni prova, grillad fänkål alltså. Bara att skära lite tjockare skivor, salta och låta de ligga en stund på grillen! 




söndag 21 juli 2013

Rödbetor på grillen!

En av de vackraste grönsakerna är väl ändå rödbetan. Älskar färgen och formen, skulle kunna tänka mig en snyggt tryckt kökstapet med rödbetor som motiv, typ. Men de är ju väldigt väldigt goda att lägga på grillen också, som tillbehör eller som en rätt i sig.
Man kan med fördel förkoka de i 15 min och sen dela de, lägga de i foliepaket med smör och salt i ca 10 min till. Eller så kör man de på grillen i ca 40 min. Det tar lite tid men värt. 
Om man inte nöjer sig med smör och salt så kan man när de är klara strö över lite chevre och man kan till och med dra stråt ännu lite längre och köra en underbar klassiker; förutom chevre även ha på valnötter och ringla över honung... Mmmm! 

Lycka till!