Mitt tips så här i januari är vart fall att göra soppa på rotgrönsaker. En slät soppa med en skvätt grädde i och kanske lite gott bröd. Och för att piffa till det hela så bryner man smör till brödet. Ja ni vet, man låter smöret smälta i kastrull och låter det stå kvar tills det har slutat fräsa och tystnar. Ställ kallt en liten stund och rör runt då och då. Eller vispa det för att få det extra fluffigt, en skvätt grädde kan hjälpa upp fluffet. Så kan man ju rota fram en bit sidfläsk ur frysen och steka på och skära upp i mindre skivor och lägga i tallriken innan man slår över soppan.
Jordärtskockssoppa m/stekt fläsk
10 stora jordärtskockor
3 morötter
1 broccoli
1 gul lök
50 gram smör
1 dl grädde
2-3 liter vatten
Salt, peppar
400 gram sidfläsk
Skala och koka alla grönsaker. När allt är mjukt så mixa med stavmixer. I med smör, grädde, salt och peppar. Mixa soppan slät.
Jordärtskocka är inte den billigaste rotfrukten men man kan ju variera hur som helst. En av mina favoriter är potatis och purjolökssoppa.
God spis!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar