lördag 29 juni 2013

Kåldolmar och sommarkål!

Vi äter vitkål året runt. Inga konstigheter. Den är i säsong i princip hela året. Men om man är uppmärksam nu i slutet av juni och början av juli så börjar den dyka upp i sin härliga sommarskrud - sommarkålen eller färsk vitkål helt enkelt. Den är grönare i bladen och krispigare än nån annan grönsak. Smakar fantastiskt och är både mättande och supernyttig. Vi gör vitkålssallad, ångkokt vitkål, coleslaw, vitkålsstuvning och såklart kåldolmar. Men mitt hetaste tips är ändå att byta ut isbergssalladen, romanosalladen, den färdigskurna tråksalladen och ersätta den med den färska vitkålen. Vi äter trots allt väldigt mycket sallader under sommaren så varför inte välja ett billigare, godare och nyttigare alternativ. Den håller längre i kylen också än vanlig sallad så man kan gott köpa ett stort kålhuvud och det håller sig flera veckor. Ni fattar poängen va?

När man ska göra kåldolmar så vill man ju ha så hela blad som möjligt från kålen. Jag kan ta av ca 10 blad från kålen innan de blir för buckliga och hårda. Men det gör ju inget att halva kålen är kvar för den använder man ju till att göra sallad vid ett annat tillfälle. Man kan göra ett grovt snitt nertill på kålen så far man lättare bort bladen. Dessa ska sedan koka i saltat vatten i ca 10 minuter så blir de lättare att ha att göra med när man ska forma dolmarna. Vad man vill fylla kålbladen med kan man ju helt bestämma själv, det måste ju inte vara kalvfärs. Svamp kanske? Lax? Jag tog vad jag hade hemma - kalvfärs. 

10 stora kåldolmar

ca 500 gram kalvfärs 
1 ägg
valfria kryddor
1 msk dijon senap
1 dl grädde
2 tsk soya
25 gram smör
0,5 dl rödvin
1 liten burk creme fraiche
salt och peppar
10 vitkålsblad

Undertiden kålbladen kokar så kan man blanda ihop färsen. Blanda alla ingredienser i en  bunke men bara 0,5 dl av grädden ska i färsen. 
Forma färsen sen som järpar och packa in en i varje kålblad. Lägg de i en gryta eller i en ugnsfast form. Häll på resterande av grädden, lite soya efter behag, en skvätt rödvin om man vill. Mer vätska behövs inte då dolmarna i sig kommer släppa en del vätska. Puttra under lock ca 30 min eller i ugnen 30 min 200 grader. Ta ur dolmarna och koka upp vätskan med smör, häll sedan i creme fraiche och låt koka ner en liten stund. Häll sedan såsen över dolmarna. Servera de som de är eller kanske med några små fina färskpotatisar. 

Nu var det längesedan jag var med och bidrog till Säsongens Bästa hos Karolina och Gröna skafferiet. Gå in och kolla på hennes fantastiska gröna recept och vackra bilder! Inga kommentarer:

Skicka en kommentar