torsdag 6 juni 2013

Paella & tortilla de patatas!

För er oinvigda så jobbar jag som spansklärare och håller på att läsa in hemkunskaps kompetensen och om mer eller mindre ett år är jag klar. Denna våren har jag jobbat 75% och pluggat 100% och har väl egentligen ett par uppgifter kvar att lämna in men jag vill ju gärna skriva av mig lite här också. Här får jag skriva lite som jag vill och recepten behöver inte vara perfekt formulerade, det gillar jag!
Förra veckan hade jag min sista spansklektion med min nia som bara är fyra elever och självklart tycker jag att den ultimata lektionen är att få blanda språk med matlagning - så vad kunde passa bättre än att låna hemkunskapssalen några timmar och laga mat. Paella och tortilla de patatas stod på menyn. Ni ska få ta del av recepten på svenska dock, eleverna fick de såklart på spanska. (Alla elever har godkänt att vara med på bild).


Paella con pollo y gambas

4 portioner

- 2 dl långkornigt ris (alt. arborioris)
- 1/2 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk olja
- 1 pkt saffran (alt. gurkmeja)
- 3 dl buljong (5 dl om arborioris används)
- 1 röd paprika
- 1 dl gröna ärtor
- 2 kycklingfileér
- 200 gram räkor utan skal
- 1 msk olja
- 1 tsk salt
- 1 krm peppar

Gör så här:
- Skala och hacka lök och vitlök.
- Fräs löken och vitlöken i en stekpanna i olja. Tillsätt riset. Fräs i några minuter.
- Tillsätt saffran och buljongen och låt koka ihop på medel värme i ca 20 minuter under lock. Dubbelkolla om det behövs tillsättas lite mer vätska.
- Strimla paprikan. Tillsätt den och ärtorna till riset när det är ca 5 minuter kvar på riset.
- Skär kycklingen i små bitar och stek i olja tills de fått färg.
- Tillsätt kycklingen och räkorna när riset är klart. Smaka av med salt och peppar.
- Servera med citronbitar!

En paella kan varieras på hur många sätt som helst. Den "äkta" paellan - den valencianska innehåller kaninkött. Men den kan också varieras med olika grönsaker och olika typer av skaldjur, musslor för exempel. Och kommer man över bläckfiskbläck så kan man göra sig en svart paella...




Tortilla de patatas

(potatisomelett)

- 8 potatisar
- gul lök
- 6 ägg
- ca 1 liter olivolja
- 2 tsk salt

Gör så här:
- Skala potatisen och löken och skär i grova bitar.
- Lägg potatisen och löken i en tjockbottnad kastrull eller stekpanna. Häll på oljan tills den täcker potatisen. Hetta upp på spisen och låt koka i ca 15 minuter. Ha alltid ett lock nära till hands.
- Rör om ofta så att inte potatisen fastnar i botten, sänk eventuellt värmen lite. Potatisen ska bli mjuk.
- Sila bort oljan från potatisen och lägg i en separat skål.
- Vispa ihop äggen i en skål och tillsätt salt.
- Häll i potatisen i äggsmeten och blanda.
- Häll lite olja i en stekpanna och hetta upp på spisen. Häll i smeten och stek på medelsvärme. Använd stekspade och lossa från kanterna och under så att tortillan inte bränner fast. Efter ca 5 minuter är dte dags att vända tortillan. Lägg då en tallrik över stekpannan och vänd upp och ner. Lägg sedan tillbaka tortillan i stekpannan med det ostekta sidan neråt. Låt steka ca 5 minuter till.
- Lägg upp på en tallrik och låt var och en skära en bit av tortillan. Eller skär upp i mindre bitar, sätt i en tandpetare och servera som tilltugg.




 William separerar potatisen från oljan



Tilda steker kyckling


Nadja ansvarar för riset

Adam och William är effektiva och diskar undertiden potatisen kokar i oljan.

Vi åt paellan och tortillan tillsammans med lite serranoskinka och quesadilla.
Självklart har jag superduktiga elever och maten blev perfecto!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar