fredag 6 april 2012

Receptet till Malfatti!

Det här receptet kom till när Marco ville göra den italienska rätten Malfatti - som betyder felaktig. (Den påminner ju om gnocchi men innehåller inte potatis och så är den kanske inte så vacker att se på. Jaja... jag tycker den är söt men framförallt super smarrig) I original recepten så innehåller den mjöl eller vart fall att man ska rulla de i mjöl. Vi struntade i mjölet och experimenterade med fiberhusk istället. Och resultatet blev så jädra bra, bättre än med mjöl tyckte till och med italienarn. Konsistensen är som gnocchi. Kom ihåg att det är lite av ett höftningsrecept som vanligt så smaka av med kryddning och ost efter behag. Så varsågod världen; här kommer Marcos recept på Malfatti

Tina 350 gram spenat. Pressa bort så mycket vätska som möjligt. Vänd runt spenaten en minut i en varm panna med smör

Riv grana padano eller parmesan. I skålen ligger ca 4 stora matskedar med riven ost pluss riven muskot.
Blanda 1 helt ägg (gulan och vitan) och 1 till gula med spenaten, osten och 250 gram ricotta. Ha i salt och peppar efter behag. Rör runt och börja sen ha i fiberhusk. Marco kan inte helt svara på exakt hur mycket han har haft i men jag tror ca 1/2 - 1 dl. Men själva degen skall bli så pass att man kan forma den och bli kompakt som på bilden nedan.
Nu kan man ju forma dessa lite som man vill. Vi har gjort både de små rundlarna på bilden nedan (jag gjorde även ett halvbra försök att göra ravioli på en) och kanske det som blir mest estetiskt finast är de ovanför. Rulla då ut långa korvar av smeten och skär i passande bitar.
Koka upp vatten och salta. Malfattin fungerar precis som gnocchi, de flyter upp till ytan när de är klara, vilket tar ca 1 minut. Ta upp de med hålslev och lägg på tallrik och häll smält smör över, gärna smaksatt med färsk salvia. Ös över riven grana. Servera!
Det här räcker gott och väl till 4 personer. Ät det som en rätt eller som tillbehör till något annat.
Denna gudomligt goda lilla Malfatti!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar