måndag 31 december 2012

Gott Nytt år!

Nu är middagen intagen och god choklad och frukt dukas fram. Och mer vin såklart. Vi tackar för att ni klickar er in här ibland och hoppas att ni fortsätter med det nästa år då vi bland annat tänkt skaffa oss ett till kylskåp för att använda som torkskåp till egna charkuterier! Det ni!

Gott Nytt 2013! Puss och kram!















Högrevsgryta...

... den perfekta bakismaten eller nyårsdagsmaten. Pizza i all ära men den här grytan klår det mesta. Det enda du behöver göra imorgon är att lägga ingredienserna i grytan och låta det puttra i några timmar, doften sprider sig i hela huset och köttet blir så mört som du bara drömmer om. Vad är bättre än att krypa upp i soffan med filt och en tallrik med värmande gryta.

Högrevsgryta
Ca 1,2 kg högrev
2 gula lökar
10 svartpepparkorn
3 lagerblad
2 dl rödvin
0,5 l vatten
2 klyftor vitlök
1 dl tomatpuré
1 stump rökt bacon
salt
smör och rapsolja att steka i

Skala och skär löken och vitlöken grovt och bryn lätt i smör och olja i en gryta. Skär baconet i bitar och lägg i. Ha ner tomatpuré, svartpeppar och lagerblad. Rör runt. Skär köttet i ganska stora bitar och lägg ner i grytan. Häll på vin och ett par dl av vattnet. resten av vattnet kan man hälla på eftervart om man vill. Låt det koka upp och sänk sen värmen. Låt puttra i minst 3 timmar men gärna 5. Jag brukar ta av locket i bland för att grytan ska koka ihop sig mer och bli mer koncentrerad.

Servera med en massa pepparrot!






Så har jag fått ursnygga tallrikar av mamma i julklapp från Upsala Ekeby, men jag har bara tre och skulle gärna ha vart fall fyra. Hojta till om ni hittar en ensam tallrik på nån loppis!




söndag 30 december 2012

Lågtempererade kycklingfiléer

Igår lagade vi middag hos mor och far och till bordet hade vi även en av systrarna med nyvunnen kärlek! Mycket trevligt och mycket vin...

Det blev kycklingfiléer, grönsaker i ugn, bakta tomater och bearnaisesås. Prima!

Lågtempererade kycklingfiléer
Krydda kycklingen med önskvärda kryddor. För exempel timjan, salt och peppar. Lägg filéerna i en form och ringla olivolja över. Pressa saft från en citron, hacka en vitlök och lägg i formen och kanske någon annan lök till exempel vårlök eller purjolök. Lägg över några bitar smör i formen också för att vara på den säkra sidan. Sätt en termometer i en av filéerna, täck ugnsformen med folie. Sätt ugnen på 95 grader och sätt in kycklingen. När de kommit upp i 70 grader (tar ca 2,5 timmar) tar man ut de och packar in de en stund i folie. Jag är egentligen inte så glad i kycklingfiléer men de här blev riktigt saftiga.



Bakta tomater
Dela ett gäng väldoftande tomater och lägg i en form, ringla över olivilja, lite honung om du har lust, torkad basilika och salt. Låt stå i ugnen tillsammans med kycklingen.


Ugnsrostade grönsaker
Ta de grönsaker du har hemma, vi tog morot, potatis, brysselkål, sparris, rödlök och oliver. ha på en massa olja och salt och peppar och gassa på ugnen på 225 grader. Grönskerna kan man köra medans kycklingen ligger i folie.

Å så gör en bearnaisesås till som blir pricken över i.




lördag 29 december 2012

Tips till nyårsmeny!

Tänkte det kunde vara trevligt att utbyta lite idéer om mat till nyår. Enkelt som avancerat. Skriv om ni har lust i kommentarsfältet vad ni tänkt förtära och dricka.

Här är en del av ingredienserna till våran meny.








Kolla också in på Matgeek som har bra länkar för mer idéer.


Här kommer en liten uppdatering då det söks hejvilt på mat och idéer till nyår. Så jag tänkte att jag lägger in länkar till mina egna inlägg som förtillfället är mest populära:













Nyårsmat!

Håller på å funderar på maten till nyårsafton, tror nog vi har bestämt oss mer eller mindre. Det blir helitalienskt, det vet vi, ja förutom fördrinken då.
Nåt sånt här tänker vi:

Fördrink: Apelsin & rom och kanske grönkålschips som snacks
Förrätt: Involtini di zucchine con mozzarella (mozzarella i zuccinirullar)
Huvudrätt: Porchetta på fläsksida, tillbehör oklart, Marco vill säkert göra polenta men det gillar inte jag.
Dessert: Frysta druvor med choklad.

Om ni sett på Jamie Oliver i det sista så har ni sett att han fryser druvor. Jag frågade Marco om han ätit det någon gång. Aldrig va svaret. Aldrig hört någon som gör så. Men även om det inte är genuint italienskt så ska vi prova för det ser sjukt gott ut!

Till förrätt och huvudrätt dricker vi vin från Verona/Valpolicella även om det är vanligare att äta porchetta i södra Italien och man borde kanske dricka ett vin därifrån. Så varför dricker de nästan bara vin från norra italien och framförallt Verona? kanske ni undrar. Jo, det blir så när den ena halvan är uppväxt i området och säkert drog sin första fylla på de gödiga röda vinerna. Tragiskt kan jag tycka när jag tänker på den ljumna folkölen som utgjorde min första berusning... Aja nog om det...
Eftersom vi ska äta griskött så kan man inte gå på för hårt med vinet, tänker mig att det blir något av dessa: Tommasi Appassimento, Monti Garbi, Zenato Ripassa,

Till de frusna druvorna kommer man få dricka grappa om man vill men även lite sött vin från Toscana, Sommavite, Santo Vino.
Och om man vill dricka grappa så skulle jag prova den här.

Till tolvslaget dricker vi den här proseccon.

Igår övade jag lite på att binda upp kött. Och att ta två skivor redan skuren entrecote va väl inte det ultimata. Men det blev gott. Fyllde med fänkålssalami, fänkål och prosciutto, vitlök och lite rosmarin. Jag brynte köttklumpen i smör och olja och sen in i ugnen på ca 150 grader. Jag la köttet på gallret och ställde en liten ugnsfastform under med ett par deciliter rödvin i så fick det som ville droppa från köttet droppa ner i vinet som sen blev en sås. Sen skar jag lite fänkål och la i folie tillsammans med smör, salt och peppar och olivolja och la in i öppna spisen i ca 30-40 minuter.
Köttet fick nå cirka 56 grader och sen vila i folie i ca 20 minuter. Vinskyn silade jag, kokade upp och la i 100 gram smör. Koka upp igen och puttra en liten stund. Marco tyckte såsen va godast och drack det sista i skålen...






fredag 28 december 2012

Apelsin & chokladsallad och ett drinktips!

Fräscht, enkelt och smarrigt! Man filéar önskat antal apelsiner, jag tog tre. Lägger filéerna på ett fat. Va noga med att du inte får med något vitt. Häll över en kork eller två av en mittemellan rom. Kläm över saften av en halv lime och gör nåt annat en liten stund så det får gotta till sig lite. Hacka rostade hasselnötter, mörk choklad och lite vit choklad att strö över. Va generös med chokladen.

Ät hela själv eller dela med någon du gillar...

Tänker mig att de här smakerna, ja vart fall rom, apelsin och lime kan bli en god drink på nyårsafton.

Till två tänker jag mig:

6 cl mellanmörk rom, Havana Club añejo especial till exempel
4 cl Cointreau
3-4 apelsiner, pressade
1 lime, pressad
1 äggvita

Fyll en shaker med is, häll i alla ingredienser. Shaka 20 sekunder kanske och häll upp genom sil i önskvärt glas. Toppa eventuellt med lite bubbel eller sprite. Mmmm... blev sugen nu!





Att filéa en apelsin: 
Skär av ändarna på apelsinen. Skär sen av skalet och allt det vita. Nu är det yttersta skinnet på apelsinen borta och man kan lätt sticka ner en kniv längsmed varje klyfta. Ja man sätter alltså ner bladet på kniven på insidan av klyftan och skär ner ett snitt. Så gör man lika dant på andra sidan så får man ut filén utan att själva skinnet på klyftan följer med. Skinnet sitter som kvar i apelsinen. Det va väl bra förklarat..?



torsdag 27 december 2012

Julmatsrester...

Och då ska jag inte snacka om köttbullar å prinskorvar och den sista skinksnutten som nog skulle kunna bli en god pyttipanna utan om alla skal vi sparade från julafton!

Vi tog vara på räkskalen, hummerskalen och havskräftsskalen och kokade en fond på alltihopa.



Man slår bara över vatten på skalen, häller på ett par deciliter vitvin och tomatpuré. Låter det koka upp och sätter sen kastrullen åt sidan i 30 min ca så det får stå och dra. Antingen fryser man in fonden eller så använder man det direkt. Vi lagade fisksoppa nere hos mamma och pappa igår och den blev mer än god.

När soppan ska lagas så fräser man upp en lök, vitlök, kanske någon annan grönsak, lite chili kanske och örter som man har i kylen. Sen häller man över fonden och låter den koka upp. Vi hade i ett par deciliter grädde och 200 gram färskost och så pricken över i, 1 pkt saffran. Mixa soppan slät med stavmixer och just innan soppan ska serveras så har man i det man önskar. Laxbitar och räkor blevd et i våran.

Jag gjorde ju lite mycket majonnäs på julafton, vilket var bra för hur gott är det inte att klicka i lite saffransmajonnäs i soppan...







onsdag 26 december 2012

Julaftonsmiddagen...

...intogs hos mamma och pappa. Vi hadde laddat med prosecco och köpt skaldjur hos Feskarn. Kändes inte fel att skippa köttbullarna för en hummerstjärt och gör gärna detta till en ny tradition.
Här får ni lite skaldjursinspiration, varför inte göra något liknande till nyårsafton?

Räkor och majonnäs
Till räkorna gjorde jag 3 typer av majonnäs. Gjorde en lite för stor sats för 5 personer. Utgick från 5 äggulor men hade räckt gott och väl med 3. Vispa ihop äggulor med 1 msk dijonsenap och 2 msk vitvinsvinäger (reglera efter smak och mängd). Droppa ner rapsolja och vispa in. Häll på mer och mer tills du blir nöjd med konsistensen. Till 5 ägg gick det åt ca 7 dl. I med lite salt och rör runt. Jag delade majonnäsen i 3, hade 1 pkt saffran i en, 1 hackad vitlök i en och citronsaft och lite rivet skal i en. Klart!



Blåmusslor
Det gick åt 2 nät för 5 personer. Vi hade tur och nästan alla öppnades. Kolla lite hur de ser ut om man måste skrubba de lite och om man måste dra bort lite sjökrafs som sitter fast i öppningen till musslan. 
Fräs 1/2 purjolök, 2 vitlökar, 2 tomater, 1/2 chili i olja. Lägg i musslorna och rör runt. Slå på ca 3 dl vitt vin (jag tog prosecco). Ha locket på och skaka kastrullen då och då. Slå på någon dl grädde om du vill ha lite mer soppa i botten. Kokosmjölk är också gott. De är klara när de öppnat sig. Tar ca 5 minuter. Ät bara de som är öppna, du ska inte behöva bända upp musslan. 



Havrebaguetter och brynt smör
Min konstnärssyrra bakade jättegoda vridna baguetter. Har inte receptet dock. Men jag kan rekommendera att göra lite brynt smör till. Bryn ca 150 gram smör. Alltså man smälter smöret och låter det stå kvar på plattan när man tycker att det har smält. Smöret sprakar och låter men snart kommer det tystna och då är smöret klart. Ta av det från plattan och ställ kallt en stund. Vispa sen (ca 15 min) med elvisp så det blir lite fluffigt. Ställ lite kallt igen men inte så att det är stenhårt när det ska serveras. Du kommer inte ångra att du testade att göra det.

Laxrullar
Tror det gick åt ca 400 gram gravad lax. Lägg ut de tunna laxbitarna så det blir som en platta. Gör en fyllning på philadelphiaost, dill och lime och bred på laxen. Rulla ihop som en rulltårta och skär i lagoma bitar. Vi hade sån tur att en av humrarna hade en massa fin rom så det fick pynta laxrullarna.

Gratinerade havskräftor
Vi köpte 10 havskräftor till 5 personer. Detta är lätt som en plätt. Skär kräftan på mitten. Lägg halvorna på en plåt. Smält lite smör och häll över kräftorna. Strö över lite dill eller någon annan god ört. In i ugnen 200 grader i ca 2 minuter. Klart!

Europeisk hummer
Svensk blev det inte för den kostade 990 kr/kg. Men europeisk gick på 490 kr/kg och va jättefin. Om du köper hummern under helgen så låt den vara hel och dela den istället hemma så den håller bättre.




Och kom ihåg att spara alla skal så du kan koka en smarrig soppa!

God fortsättning!


söndag 23 december 2012

Ribbe!

Åh men hej soffan! Mätt och sömnig är det som beskriver mig för tillfället. Nu är sista paketen inslaget, våran stackars en pyntad och andra skinkan snart klar.

Ribben blev vart fall sjukt god med ett riktigt krispigt svor och funkar ju att äta ihop med olika tillbehör som till exempel stuvad grönkål. Smarrigt med rödkål och olika former av mos. Skivat på mackan med senap och rödbeta är ju också en hit.
Ribben är för norrmännen som skinkan är för oss svenskar - ett måste på julbordet. men jag tycker vi också borde äta ribbe på det här sättet. Jag följde Gildes recept på Ribbe med krispigt svor. 

Nu ska jag slurpa i mig mitt glas rödvin, fundera över om tomten kommer imorgon och medans jag gör det ska jag somna...





Tryfflar!

För er som inte gjort julgodis än så kan jag tipsa om att göra klassiska tryfflar och rulla de i olika smaker. Jag rullade i kakao, kanel, rostade hackade hasselnötter och mandelflarn.

40-50 tryfflar
600 gram 70 % choklad
40 gram smör
4 dl grädde

Smält ihop grädde och choklad på låga grader och rör så smeten blir blank. Ha i smöret och rör så den blir blank igen. Skulle det nu vara sånn att det skär sig, hände mig, så ha i lite vatten och rör igen så fixar det sig. Ställ kallt i ett par timmar och rör runt då och då. Forma sen i önskad storlek och rulla i det du vill!

Den här bilden är med i Matgeeks tävling Månadens matbild som den här månaden har temat julbak.







Julskinkan!

Dan före dopparedan och julskinkemackan är självklar och hur god som helst. Vi ska ju inte äta traditionellt julbord imorgon. Marco tar istället svängen förbi Saluhallen idag och hämtar upp diverse beställda skaldjur. Tänker att det finns flera fördelar med att göra som vi gör i år;
1. Skaldjur är som bäst nu - gott!
2. Slippa laga 40 rätter samtidigt och sen bara orka äta 1,5 tallrik.
3. Lagar hellre en julrätt i taget, som idag ska jag göra ribbestek.



Sånn är det med det men en skinka har jag såklart gjort. Hittade en perfekt på 2,2 kg.

Koka upp vatten med 3 lagerblad, 10 svartpepparkorn (hade inga kryddpepparkorn) och en grovhackad gul lök. Lägg ner skinkan när vattnet kokat upp. Dra ner graderna, skinkan ska bara sjuda.
Tryck ner en termometer och när skinkan når 70 grader så tar man upp den. När min hade nått 65 grader blev det strömavbrott i de östra delarna av Uppsala inkluderat Spångtorp såklart. Men skinkan fick ligga kvar och nådde snart 70 grader. Så fick den komma upp och svalna ett par timmar och vips så kom strömmen tillbaka lagom till griljeringen. Jag griljerade med ett ägg och dijonsenap. Så kan man ju strö över vad man vill, ströbröd, mandelmjöl, riven parmesan eller kavringsmulor. In i ugnen 250 grader ca 10-15 min.
Om den blev god? Den blev perfekt!







tisdag 18 december 2012

Grönkålsgratäng!

Har aldrig gett mig på grönkål förut men det är en riktig super grönsak. Massa c-vitamin, god och vacker. Man kan tydligen göra goda grönkålschips, ska prova det framöver. I helgen gjorde jag en grönkål och köttfärsgratäng. Enkel och praktisk rätt som jag ätit tre dagar i rad, bara att skära sig en bit och värma.

Lägg två lager grönkål i en ugnsfast form. Blanda ihop 500 gram blandfärs med ett par dl grädde, kryddor du gillar, dijonsenap och tomatpuré. Smeta ut färsen över kålen. Strö över ett par deciliter riven grana eller parmesan. 190 grader i ugnen i ca 35 minuter!


fredag 14 december 2012

Blomotto!

Ja men jag va bara tvungen att finna på ett eget namn till den här rätten. Det förtjänar den. Är ju så nedrans smarrig. Blomkålsrisotto. Men det är ju inget ris. Det är ju blomkål. Så då får den heta blomotto.
Jag har alltså roat mig med att göra blomotto idag. Inte hela dagen såklart men under en timme ungefär.

Receptet är ett höftningsrecept eftersom mängden vätska beror på hur stort blomkålshuvud man har. Man kan såklart använda sig av en grönsaks eller fiskbuljong. Men jag hade oxfond för en lite kraftigare smak.



Blomotto
1 blomkålshuvud
2 dl vitt vin
3-6 dl buljong
1 röd eller gul lök
1 vitlök
1 näve torkade trattkantareller
0,5 dl grädde
2-3 dl riven parmesan eller grana padano
Smör och rapsolja
Salt

Riv blomkålen på de stora hålen på ett rivjärn. Hacka lök och vitlök och fräs i generöst med smör och rapsolja. Lägg ner och vänd runt den rivna blomkålen. Häll på vinet och låt det puttra lite. Börja ös på lite av buljongen. Lägg i svampen. Det går bra att lägga i den torr då den mjuknar och suger åt sig av vätskan. När nästan all vätska är borta så häll på lite till. Ja precis som man gör med vanlig risotto. Häll i grädden som hjälper till att göra det lite krämigare. När du känner dig nöjd med konsistensen, tar ca 30 min, så lägger du ner osten och rör runt. Smaka av med salt. Klart! Servera som en rätt i sig eller till kött, fisk ja vad du vill. Vi ska äta den med en bit nötytterfilé ikväll. Ja sant faktiskt, jag ska laga filé ikväll. Händer inte så ofta!






Rekommenderar att ta en titt in på härliga Gröna Skafferiet och Säsongensbästa som den här månaden är kål av alla sorter. Tänkte att blomotton skulle få vara med i samlingen av olika sätt att tillbereda kål. 

tisdag 11 december 2012

Pulled pork - Dragen gris

Nu har jag lagat pulled pork för första gången. Om det blev gott? Det lovar jag att det blev. Tradionellt sett ska man ha bbqsås och badda in karrén i men jag gjorde lite off the recipe och gjorde den på det jag hade hemma - som vanligt.
Konceptet med pulled pork är att den ska stå länge i ugnen. Minst 5 timmar på ganska låga grader. Har man tänkt sig att den ska få sig ett 10 timmars pass i ugnen så kan man sätta ugnen på 110 grader men jag hade den på 140 grader ungefär. Man ska sen kunna dra isär köttet med en gaffel och det kan man efter 5 timmar.
Med vad och hur ska man då äta det härliga köttet? Med vad och hur man har lust tycker jag. Igår kväll när den va klar åt jag det som den var, som en liten gryta. Ikväll tror jag Marco kommer äta den med någon form av pasta. Jag skickade just sms till pappa och sa att han skulle köpa hem en bit gott bondbröd för det väntar en överraskning i deras kyl. Med lite senap och rödbetor blir det nog en gödig macka. Många äter köttet i tortillabröd med lite estilo mejicano, som väl också är det tradionella viset att äta rätten som kommer från Texas ursprungligen.
Tänker mig att man kan göra en krämig röra med det också, med lite pepparrot i kanske... GOTT är det i vilket fall!




Pulled pork
1,5 kg fläskkarré utan ben
1 stor gul lök
2 vitlökar
2 msk koncentrerad oxfond
1 msk worshirechestersås
1 msk dijonsenap
1 msk tomatpuré
salt och peppar
rapsolja

Hacka lök och vitlök grovt. Lägg köttet som det är, hela stycket i en ugnsfast gryta med lock. Ha lite rapsolja i botten av grytan. Lägg i alla ingredienser och knåda in det i köttet. Sätt på locket. In längst ner i ugnen på 140 grader i 5 timmar eller 110 grader i närmare 10 timmar.
Gör något annat kul så länge och lyft på locket när timmarna gått. Ät och njut!





söndag 9 december 2012

Vintrig bukett!

Jag fixade en fin vintrig bukett till min kära vän Anja som fyller år idag! Allt förutom rosorna har jag plockat häromkring. Blåbärsris, kottkvistar, enbärskvistar med och utan barr och bär. Enkelt och lite personligare än en köpt bukett. Vasen som jag fyndade här om dagen på loppis ingick också. Visst är det väl trevligare att få en bukett med en fin vas till?

Tror jag ska unna mig lite rosor och göra en egen bukett att ha hemma!