måndag 29 juli 2013

Brynt smör till köttet!


Som tillbehör till grillat nötkött äter jag gärna en fräsch majo eller ett simpelt smaksatt smör. Konstigare behöver det inte vara men om man vill dra det där med smöret en nivå till så kan man bryna det.

Alltså, bryn smöret i en kastrull. Man vet att smöret är klart när det skummar upp och tystnar. Häll smöret i en annan bunke och ha i vad du önskar, för exempel olika hackade örter, lite citron, olika mortlade pepparsorter, vitlök, tryffel kanske. Vad du vill! Ställ sedan in i frysen i ca 20 min. Rör om lite. Sen är det bara att servera till köttet. Vi körde entrecôte och grillad fänkål, det måste ni prova, grillad fänkål alltså. Bara att skära lite tjockare skivor, salta och låta de ligga en stund på grillen! 




söndag 21 juli 2013

Rödbetor på grillen!

En av de vackraste grönsakerna är väl ändå rödbetan. Älskar färgen och formen, skulle kunna tänka mig en snyggt tryckt kökstapet med rödbetor som motiv, typ. Men de är ju väldigt väldigt goda att lägga på grillen också, som tillbehör eller som en rätt i sig.
Man kan med fördel förkoka de i 15 min och sen dela de, lägga de i foliepaket med smör och salt i ca 10 min till. Eller så kör man de på grillen i ca 40 min. Det tar lite tid men värt. 
Om man inte nöjer sig med smör och salt så kan man när de är klara strö över lite chevre och man kan till och med dra stråt ännu lite längre och köra en underbar klassiker; förutom chevre även ha på valnötter och ringla över honung... Mmmm! 

Lycka till! 



fredag 19 juli 2013

Banan & chokladglass!



Vet ni, det finns en blogg som heter Remsans Bistro. I hennes Instagramflöde, @remsan, såg jag något som såg ut att vara hur gott som helst - banan & chokladglass! Det var också hur gott som helst och sjukt bra idé.
Nu gjorde jag mina provglassar med 70 % choklad och valnötter, det va det som fanns hemma. Men jag tänker, hur många varianter går inte att göra? Tänk vitchoklad och kokosflingor, mjölkchoklad och pistage..... Vart fall...

Så här gör man:

Man delar bananer på mitten, antingen vertikalt eller horisontellt. Trycker in en pinne av något slag, jag delade grillspettspinnar på mitten och tryckte in. Lägg bananhalvorna i frysen tills de stelnat. Ca 2 timmar tar det. Sen smälter man choklad och häller över de frysta bananerna eventuellt doppar ner bananerna i chokladen. Man får vara snabb med att strö över nötter eller strössel för chokladen stelnar nästan med en gång. Ät och njut! 

torsdag 18 juli 2013

Smarrig snabbglass!


Igår snorde jag ihop lite glass på typ 5 minuter. Det går fort att göra, få ingredienser, hälsosamt och goootttt! Massa med bra grejer i ett! Ok, man kan freestyla och göra lite som man vill men detta hade jag i:

Snabbglass för 2

1 avokado
3 dl frusna bär/frukt
2 dl rysk yoghurt
1 msk sukrin
1 tsk vaniljpulver

Detta mixas ihop med stavmixer eller vanlig mixer. Det är de frusna bären eller frukterna som gör att det blir en kall och fast glass och avokadon gör den len och mjuk. Jag hade lagt frusna bitar av nektarin i frysen som jag mixade med blåbär. Istället för rysk yoghurt kan man ha den grekiska eller kesella. Och så kan man strunta i sötning eller ha honung eller vanligt socker i. Vaniljen kan man ju också hoppa om man inte gillar. Men det är fasligt gott med vanilj. Ny har jag lagt färska hallon och bigarråer i frysen. Tänker mig en hallon/lakritsmix kanske... Mmmmm...




onsdag 17 juli 2013

Grillad kyckling!

För några kvällar sedan grillade vi kyckling. Och morötter. Måste säga att grillade morötter är nog sommarens nr 1 godaste grönsak att grilla. Doppad i lite citronmajo - gott!! Ingefärsmajo borde va gott med moroten också...
Vart fall kycklingen då. Jag skulle ju vilja, som säkert många andra prova att göra beer can chicken men då måste man antingen stänga in kycklingen i ugnen och i våran ugn får inte en kyckling plats på höjden på en ölburk. Men den kan ju såklart också grillas, men då måste man ha lock till sin grill, vilket vi inte har. Vi har ju lill Webern men där får det inte heller plats en kyckling på höjden. Så jag får strunta i det helt enkelt och hoppas bli bjuden på det av någon som har grill med lock!

Men för att göra det så bra som möjligt vart fall så stoppade jag in två delade kycklingar i ugnen på ca 110 grader i ca 2-3 timmar. Lite smör under skinnet bara. Så fick de ligga där och förbaka sig innan grillen. Sen på med kryddor eller marinad men man kan gott hoppa över oljan i marinaden, dels så har kycklingen ju en del fett i skinnet som släpper och det kan flamma upp ordentligt och med extra olja i marinaden så kan det gå hett till. Man får passa på lite och man kan med fördel grilla på indirekt värme - lägg den glödheta kolen på ena sidan av grillen och lägg kycklingen på den andra sidan. Punkt. 

Enjoy!!

tisdag 16 juli 2013

Malfatti - utan vetemjöl!


Det va längesen nu som det gjordes Malfatti i stugan. Så det va lixom dags nu. Det här är något som ni alla pasta och framförallt gnocchi älskare bara måååste prova. Det härliga är också att man inte behöver ha vetemjöl i som originalreceptet säger. Det blir fin fina utan. Ersättaren är istället fiberhusk - malt psylliumfröskal. 

Recept:

1 ägg + 1 gula
250 gram ricotta (går utmärkt med philadelphiaost också)
1 dl riven parmesan
Ca 300 gram fryst spenat
Ca 2-3 msk fiberhusk (man får prova sig fram)
1 tsk salt

Tina spenaten och krama ur så mycket vätska som det bara går. Blanda ihop spenaten med resten av ingredienserna också. Ha i fiberhusken sist. Blanda väl och låt det stå till sig en stund i kylen. Forma sedan små bollar med fuktade händer. Koka sedan i saltat vatten. De är klara när de flyter upp till ytan. 
Idag åt vi de med ruccola, valnötter, brynt smör och riven parmesan. 
Smält/brynt smör är stående tycker jag men väldigt smarrigt med pancetta och salvia också. Eller hur man helst vill själv! 





Grillad pizza!

Hurrni, ni vet ju att jag inte har någon klotgrill - inte heller någon pizzasten, hade vart hyggligt att ha kanske men har just upptäckt att det går fint utan. En bit folie under pizzan gör susen. Nu hade jag en del fullkornsdinkel kvar så jag gjorde pizzabotten på samma recept och mängd som när jag gjorde grissinin häromdagen. Är övertygad om att min favvopizza med halloumibotten också funkar utmärkt att grilla, det ska provas. Vart fall så räcker degen till två stora pizzor. 

Pizza 1:
Mozzarella
Gorgonzola
Chevre
Parmesan
Edamer
Färsk Oregano
Tomatpuré i botten

Pizza 2:
Rökt skinka
Tomat
Edamer
Parmesan
Färsk timjan
Tomatpuré i botten


Alltså pizza nr 1 hade godast pålägg men pizza nr 2 fick bäst knaprig deg. Anledningen till det är att jag la den efter halva tiden direkt på glöden vilket jag skulle gjort med pizza 1 också. Det funkade fint, ja alltså folien ligger ju mellan. 
Det blir säkert supergod pizza grillad på pizzasten i en klotgrill men det går alltså strålande bra att göra med på en öppen grill med folie också!






måndag 15 juli 2013

Kronärtskocka med dipp!



Ja nu kom ju såklart inte dippen med på bild men det va inte märkvärdigare än en väldigt god och enkel citronmajo.

2 gulor
1 msk dijon
Saft från 1 citron
Zest från 1/2 citron
Typ 3-4 dl rapsolja
Salt och peppar

Vispa ihop allt utom oljan. Droppa sen försiktigt ner oljan i äggsmeten. Vispa samtidigt. Häll i mer och mer och fortsätt vispa till önskad konsistens. Ju mer olja desto tjockare.

Ok, till huvudpersonen - kronärtskockan. Bryt av stjälken på skockan och koka i saltat vatten ca 30 min. 
Ta sen upp och antingen delar man den på mitten, vertikalt alltså. Eller så låter man den vara som den är. Lägg över en rejäl klick smör och lite salt. Sen tar man blad för blad och drar av med tänderna det som är längst ner på bladet. Där kommer dippen in också. Då kan man alltså dippa nedersta delen av bladet i majon och sen dra av det hela med tänderna. På så vis arbetar man sig in till kärnan och där äter man köttet som är runt det som ser ut som hår. Man tar bort håret och äter köttet! Herre det är gott! 

Skit trevlig plock och bjudmat. Man kan få en halv skocka till liten förrett med dipper eller så plockar man själv av bladen och lägger upp på fat och folk får ta. Lite som en snitt fast det är ett blad! Nu är de rätt billiga också så passa på!

fredag 12 juli 2013

Långkokt grillad högrev!

Här kommer lite grillinspiration för alla som kanske drar sig för att grilla lite speciella styckningsdetaljer. Eller en bit högrev är väl inte så himla speciellt men det är kanske inte det första man tänker att man ska lägga på grillen och detta antagligen av den enkla anledningen att man tror att det är svårt,  biten är tjock och kanske komplicerat att få den mör och med en bra temperatur. Termometern kan man skita i och man behöver ingen klotgrill heller. Funkar lika bra med en engångsgrill. Grejen är att köttet ska koka innan. 
Jag kokade 1,5 kg högrev (räcker nätt och jämt till 4 personer) i 2,5 timme. Det fick småputtra ihop med 2 oxbuljongtärningar, hela svartpepparkorn och några lagerblad. När köttet kokat klart så måste man gå emot alla hygienrekommendationer och lägga köttbiten i kylen, minst 1 timme vart fall så den sätter sig lite. Sen skär man lagom tjocka skivor och marinerar eller kryddar som man vill. 

Jag brukar dra ihop en marinad på:
Tomatpuré
Dijonsenap
Rapsolja
Lite agavesirap (kan uteslutas)
Paprikakrydda
Någon färsk krydda, kanske timjan
Svartpeppar och salt

Sen är det bara att grilla tills köttbitarna fått fin färg. Köttet blir otroligt mört med en krispig grillyta. Man får lixom lust att grilla detta varje dag. Perfekt om man ska bjuda många på grill och inte vill bli nervig över att köttet ska bli för mycket eller för lite grillat. 

En liten sallad på fänkål och zuccini och ett vitlökssmör så är det klart!






onsdag 10 juli 2013

Grissini - fullkornsdinkel!


Marco älskar grissini och jag hade kanske inte förväntat mig att grissini gjort på fullkornsdinkel skulle bli en hit. Men jodå, här önskas det flera när dessa tar slut - bra gjort Linda!
Eftersom det mycket sällan bakas här i stugan så har vi heller ingen jäst hemma. Men det funkade fint att byta ut den mot bakpulver.
Grissinin blev perfekt till middan - slät grönsakssoppa med knaperstekt bacon. Jag gissar att jag inte är den enda som i detta väder som varit idag fått lust på soppa. Så det blev en kylrens och i grytan åkte, 1/2 blomkål med det gröna runt om, 1/2 fänkål, 2 knippelökar, 1 stor sötpotatis och en knippe dill. Svingott med lite bacon till. Synd ni inte får se hur gödig själva tallriken med soppan, baconet och grissinin piffigt upplagd såg ut. Och om ni vill veta varför ni inte får se det så är det av den enkla anledningen att jag tappade mobilen i den lilla soppan. Plums! Mobil-i-soppa-soppa-överallt-hand-i-kokhetsoppa-Marco-gör-den-typiska-Linda-är-ett-klantarsel-minen. Men jag är ju van, det är inte första gången jag har räddat min iphone så det är väl klart den överlevde. Inga problem. Och jäkligt god soppa va det och här kommer grissini receptet.

Grissini med fullkornsdinkel

6 dl fullkornsdinkel
1/2 dl olivolja
1 äggvita
1 1/2 dl ljummet vatten
2 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 kvist rosmarin
Sesamfrön

Vispa äggvitan lite fluffigt i en bunke. Häll i olja, vatten, salt, bakpulver och blanda väl. Häll i mjölet och blanda. Hacka rosmarin och blanda i degen. Knåda i ca 5 minuter. dela degen i ca 10 bitar och rulla de sedan ca 1 -1,5 cm breda rullar. Lägg de på en plåt, pensla med lite vatten och strö över sesamfrön och salta lite extra. Om ni inte är känsliga för havssalt (som jag är) så strö över det. In i ugnen 225 grader i ca 30 min eller tills de fått fin färg. Låt ligga och svalna i ca 15 minuter när de är klara. Servera som tillbehör till soppa, som snacks, på buffén. Super gott att linda lite lufttorkad skinka runt och äta.

Lycka till!




Grillade märgben!

Om det är som så att du aldrig provat märg förut så vill jag med det varmaste be dig prova. Men man får inte vara så knusslig, det är lite kladdigt, rinnigt och man måste använda fingrarna för att gröpa ur det sista men det är det värt. 
Det va inte första gången vi åt det men det va första gången vi lagade det hemma, ja förutom när man lixom får det på köpet om man lagar ossobucco eller nåt liknande. 
Efter ett inte så intensivt men dock ett sökande på nätet hur man bäst grillar benen kom jag fram till att jag nog var bäst att bara prova mig fram då jag inte hittade några dugliga tips på hur man bäst grillar de.

Gör så här:

Lägg benen på grillen när kolen just börjat bli grå. De behöver nämligen närmare 1,5 h på grillen. De första 10 minuterna kan de ligga direkt på gallret, se till att rotera de så att de får färg runt om. Lägg sedan en bit folie på grillen som du sedan lägger benen på. Låt de ligga så resten av tiden. Eftersom märg i princip bara är fett så kommer det börja sippra och droppa fett ner i glöden och 1. du vill inte gå miste om det goda fettet 2. jobbigt när det slår upp lågor i grillen, sååå därför ska du lägga de på folie. Om du har lite svamp eller någon annan grönsak som suger åt sig vätska bra så lägg det också på folien så kommer det suga åt sig av det fett som sipprar ut från benet. 

Alltså, efter ca 1,5 h är de alltså färdiga att smaska i sig. Ät märgen med sked, salta lite. Märgen är alltså ett super smarrigt tillbehör till vad du vill! Till köttet, brödet, sparrisen, i såsen, i risotton. Eller slurpa i dig som det är. Det är galet gott!! 

Jag vill också gärna poängtera att de första små kantarellerna är här men nu måste det komma regn så de får växa. Vart fall är de galet goda, likaså grillad sötpotatis!