söndag 2 februari 2014

Melanzane alla parmigiana

 
I morgon är det ju måndag och då kör vi vegetarisk middag här i huset. En av de absoluta favoriterna är denna underbart goda italienska aubergine gratäng -melanzane alla parmigiana. Tidigare gjorde vi den ofta med köttfärs i, det är också gott men egentligen helt onödigt.
 
Melanzane alla parmigiana
ca 4 pers
 
ca 6 stora auberginer (är de lite mindre så ta ett par till)
1 burk passerade tomater, ca 400 g, (blir för vattnigt med krossade)
ca 3-4 mozzarella
ca 2 dl riven parmesan eller grana padano
Färsk basilika
Rapsolja
Salt
Peppar
 
Gör så här:
Skär auberginerna i ca 1 cm skivor. Strö över salt på skivorna och lägg i ett durkslag eller på hushållspapper. Saltet drar ur vätska ur auberginerna. Låt ligga minst 30 min. Torka sedan av de med papper. Det kommer att vara salt smak kvar i auberginerna vilket betyder att det inte behövs mer salt i rätten. Nu kan du antingen välja att steka skivorna i lite rapsolja eller om du har ett mackjärn eller liten köksgrill så oljar du in den och lägger skivorna i den. De ska ligga några minuter så de får färg.
Koka under tiden upp de passerade tomaterna med lite svartpeppar och en halv kruka basilika. Riv mozzarellan i bitar och riv parmesanosten fint.
 
Ta sedan en lagom stor ugnsfast form. Lägg ett lager med aubergine i botten. På det smetar du ut 2-3 skedar av tomaterna och på det lägger du lite av mozzarellan. Fortsätt så till sista lagret (blir ca 3 lager) aubergine och passerade tomater. Det ska alltså inte vara mozzarella på det övre lagret. Skjutsa då in det hela i ugnen ca 250 grader i ca 10-15 min. Ta ut och strö över parmesanosten och sen in i ugnen igen i ca 10 min. Gratängen blir som bäst om den får stå och vila i minst 15 min. Servera med lite smarrig sallad.
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar