onsdag 27 februari 2013

Bräserad oxbringa!


Det här köttet är perfekt med dillsås, pepparotssås, senapssås. Tror ni att vi hade något av det hemma? Nej just det, det hade vi inte. Men det gjorde faktiskt inte så mycket. Det va inte direkt så att vi satt å grina när vi åt det här.

Det är alltså en rätt som man grytsteker i ugnen. Med vätska upp till 1/3 av köttet. Sen så får det stå där inne å puttra å puttra i ca 3 timmar och ut kommer det här härliga stycket som bara faller isär. Och vätskan som blir kvar i grytan gör man såklart en sås på. Så kan man ha potatismos till eller något annat mos, på broccoli kanske. Eller andra rotfruker.Det här behöver du:

Oxbringa
Smålökar
Vitlök
Rödvin
Färska örter (oregano och timjan till exempel)
Smör
Vatten
Salt och peppar

Så här kan du göra:

Sätt ugnen på 180 grader. Man kan gärna bryna köttet lite innan det åker ner i grytan. Men det går fint att hoppa det med. Lägg köttet i en järngryta. Läg ner lök och vitlök, örter, några smörbitar, salt och peppar. Massera in allt i köttet och häll på ett par dl rödvin. Fyll sen på med vatten tills ca 1/3 av köttet är täckt. Sätt på locket och sätt in i ugnen. Ta ut efter 3-3,5 timmar.

Lyft ur köttet ur grytan och ta fram en stavmixer och mixa allt som ligger kvar i grytan. Lägg i en klick smör och några matskedar grädde och låt det koka ihop en liten stund. Där har du såsen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar