onsdag 6 mars 2013

Vitvinsbräserad kyckling!

Här kommer ett enkelt och gott kycklingtips - grytstek den i ugnen med inte allt för mycket vätska. Med andra ord; bräsera den. Köttet blir vitt, mört och gott. Och va inte så petnoga med vad du stoppar i grytan, de flesta grönsaker blir goda.

Vitvinsbräserad kyckling
1 hel kyckling
1 stor morot
1 gul lök
1 vitlök
1 stor tomat
2 dl vitvin
1 dl vatten
1 kvist rosmarin
Olivolja
Smör
Salt och peppar

Skör grönsakerna i generösa bitar. Lägg de tillsammans med kycklingen i grytan. Pula in lite smör under skinnet på kycklingen. Slå över vin och vatten. det ska täcka ca 1/3 av kycklingen. Ringla över olivolja och strö över rosmarin. In i ugnen på 180 grader i två timmar. Kom ihåg att locket ska vara på.
Njut den härliga doften som sprider sig i köket och passa på att göra något annat under tiden. Ät kycklingen som den är med lite grönt, med potatis, med sellerirotsmos, med råris, med bönpasta kokt i kycklingfonden eller bara som den är. Å apropå fonden - spaaaaar den. Gör sås, koka en soppa, använd i en risotto men för guds skull släng det inte

God spis!
2 kommentarer:

  1. Åh, nu ångrar jag litegrann att jag planterat blommor i lergrytan. Hel kyckling i ugn är ju snudd på den optimala maten!

    SvaraRadera
  2. Mat i gryta är typ bäst ja!!

    SvaraRadera