fredag 30 november 2012

Fredagsgöra!

Ja det undgår väl inte någon att första snön nu har fallit. Hunden är galnare än vanligt och krafsar på dörren i tid och otid för komma ut och härja i snön. Men vi är glada för snön, mycket behagligare att pulsa runt i istället för lera. Och så blir ju den här myskänslan upphöjd rejält det kan vi väl vara eniga om.

På schemat idag står adventsstädning, lite pyntning och fix med hyacinter. Jag köpte 24 st häromdagen, hälften till mig och hälften till mamma. Och till alla er som bor i Uppsala kan jag tipsa om att svänga förbi Ica på Heidenstamstorg, de kostar nämligen bara 5 spänn styck. Svin billigt!

Lite fika sen fixardags!

torsdag 29 november 2012

Kycklinggryta!

En hel kyckling har legat i kylen ett par dagar och fick ikväll bli middagsmat. Marco gillar ju som nämnt grillad kyckling - köpt grillad kyckling och när jag föreslår vanlig kyckling så är det alltid med en viss skepsis Marco går med på mitt förslag. Men det blir ju alltid gott. Bara att han glömmer det... Eller nåt...

Kycklinggryta med rödvin
1 hel kyckling
6 smålökar
3 klyftor vitlök
1 box hackade tomater, Muttis är bäst
2 dl rödvin
torkad timjan
nymortlad svarteppar
salt

Stycka kycklingen i de bitar du vill ha. Lägg ca 50 gram smör i och lite rapsolja i en stekpanna. Skala 3 klyftor vitlök och lägg i. Även peppar och timjan, rätt mycket. Bryn de olika kycklingdelarna i smöret. Inte alla samtidigt för då blir de kokta. Lägg bit efter bit i en gryta. När alla delar är brynta så lägg i de hela, skalade smålökarna i smöret som fortfarande är kvar i pannan. Ha i en till klick med smör. Häll på ca 1 dl rödvin och låt det puttra lite. Häll sen över lökarna och vinsmöret på kycklingbitarna. Häll i ca 1 dl vatten i stekpannan och häll över det i grytan också. Häll på ytterligare 1 dl rödvin i grytan, de hackade tomaterna och låt det puttra på svag värme i minst 1 timme. Gött!



söndag 25 november 2012

Wrap typ...

Har testat ett recept på tortillbröd utan vetemjöl och tycker faktiskt att det blev bra. Det bästa va väl att det höll ihop och inte gick sönder och helt enkelt inte blev lika slabbigt som med ett salladsblad. Men det är väl ingen rätt man bör käka på första dejten... Eller så är det just det man borde...

Tortillabröd
2 ägg
2 dl mjölk
2 dl riven ost
1,5 dl pofiber
1 tsk bakpulver
2 msk fiberhusk
1 msk torkad oregano
1 nypa salt

Värm mjölken så den blir ljummen. Blanda i osten och knäck i två ägg. Blanda runt. Blanda de torra ingredienserna och vispa ner i äggsmeten. Jobba ihop till en deg och låt vila i 10 min. Ta en klump av degen och kavla ut mellan två oljade bakplåtspapper. Kavla så det blir ca 3 mm tjockt. Ta av det övre pappret och ta något stort runt ca 20 cm brett och tryck på den utkavlade degen. Ta bort degen som blir kvar runt och lägg tillbaka till det som fortfarande inte är utkavlad.
Värm en stekpanna och dra loss degen från pappret och lägg i stekpannan. Ett par minuter på båda sidor räcker. Jag fick ut 4 bröd på den satsen.

Sen kan man ju fylla med vad man vill. Jag hade strimlad och stekt karré, romansallad, tomat, riven ost och salsa rosa.

Receptet kommer härifrån.

God spis!

Kaffegodis...

Jag tänkte på det här med julmarknad. Inviger man inte det helgen då det är 1a advent? Här i byn har man julmarknad idag tydligen. Och så funderar jag på vad jag egentligen tycker om julmarknader. Det beror nog på vad det är för typ av utbud och om det är snö. Det är ju ungefär lika ostämningsfullt som när det inte är snö på julafton. Och det här med filtsydda små jultomtar är inte mitt typ av pynt heller. 
För mig är en härlig julmarknad en med mycket provsmak av bra korvar och ostar, hemmalagad glögg och gammalt julpynt! 

Jag drog till med att göra lite julinspirerat kaffegodis,

Chokladfudge med smak av pepparkaka
3 dl grädde
75 gram smör
1/2 dl sukrin eller socker
4 msk kakao eller 50 gram smält mörk choklad (då kan man skippa sötningen)
2 tsk pepparkakskrydda

Koka upp grädden. Lägg i smöret och låt det smälta. Skruva ner plattan på lägsta graden. Ha i kakaon, sötningen och pepparkakskryddan. Vispa runt och snart märker du att det börjar tjockna. Låt det hela SMÅ puttra i ca 20 min. Häll sedan upp det i en form som du lagt bakplåtspapper i. Låt stå kallt ganska länge. Kanske 3-4 timmar och skär sen lagom stora bitar. 


Här är lite av mitt favoritpynt. Minns när jag köpte de här på söndagsmarknaden i Oslo för typ 5 kr/kulan. Och i svindyra butiken bredvid tog de 50-100 kr/kulan. Länge leve loppis!




fredag 23 november 2012

Entrecôte m/broccoligratäng

Det finns ett uttryck för att beskriva att något är gott som jag avskyr och det är "mums". Vet inte helt varför men tror att det har att göra med att jag inte riktigt kan med att se och höra när folk smaskar. Det gick någon reklam för några år sen där kassörskan snodde en burk med något från en kund och smaskade i sig. Jag blir äcklad. Men jag borde kanske vara härdad tycker ni eftersom jag har svassat runt på restauranggolv halva mitt liv. Men icke.

Fast å andra sidan tycker säkert någon det är opassande att jag använder ordet smarrigt när något är gott. Men det struntar jag i...

Våran middag va vart fall smarrig och INTE mumsig...

Entreceôte m/ broccoligratäng och tomatsallad







Så här glad blev Marco när han fick mat. 

Grönsaksgratäng!

Behövde ju göra något med en broccoli som legat lite för länge i kylen. Så jag skar ner den i små bitar, även en liten fänkål blev hackad och en bit sellerirot som börjat mjukna lite blev riven på rivjärn. Och ihop med grädde, ca 2 dl, och ost, ca 10 hyvlade skivor, en bit brieost i bitar, ca 1 dl oxfond, muskot, salt och peppar så blev det en gratäng. 200 grader i ca 1-1,5 timme.

Men gör gratängen i lite god tid så den får stå till sig en stund. Vart fall 1 timme. Smidigt sätt tycker jag om man har lite grönsaksstumpar i kylen.

Gratängen tänkte jag skulle få följe av lite entrecôte ikväll!

Fredag!

Känns ju himla skönt att det är det. Och hittills en ganska produktiv fredag. Långpromenad med hunden, storstädning. Ja ni vet när man tar sig tid att torka fönsterkarmar och rensa en och annan låda. Det gör vart fall inte jag varje vecka.

Upptäckte att det låg 1,5 broccoli i kylen som börjat ljusna och om några dagar inte skulle vara duglig längre. Så i ugnen står nu en broccoligratäng med lite annat gött i.

Har just slukat ett par koppar kaffe och macka med coppa och hunden snarkar skönt.

God helg!

torsdag 22 november 2012

Pappas paradrätt!

Här om dagen skickade jag ett sms till pappa och frågade om det inte va dags för fläsklägg snart. Och idag blev det av. Pappa är en sån som är väldigt bra på att laga vad vi skulle säga typisk husmanskost. Ja som till exempel pölsa, levergryta, tjockkorv med pepparrot och såklart fläsklägg.

Pappa kokar de rimmade läggen i ca 1,5 h så att köttet faller av från benet. Rotmoset görs på kålrot, morot och potatis. Och så ett par tre olika typer senap.

Någon som blir sugen?

söndag 18 november 2012

Värsta goda middagen!

Marco med sin potatis och jag med min blomkålsrisotto. Gemensamt hade vi en bit fläskkarré.

Blomkålsrisotto kan jag rekommendera alla att prova. Låter kanske inte så överdrivet upphetsande men det va det, ja väldigt gott åtminstone.

Jag smakade även ett par bitar av Marcos potatis som han gjorde och även där kan jag utlova härligheter. De heter förövrigt Patate Saltate för att man lixom ska vända de snitsigt i stekpannan, ja i luften ni vet, som en pannkaka. Och hoppa heter på italienska saltar...

Blomkålsrisotto, 4 pers
1 blomkålshuvud
1 halv gul lök
Ca 6 dl fond
Ca 2 dl riven ost, förslagsvis parmesan
1 dl vitt vin
2 msk grädde
Ca 10 torkade trattkantareller
Lite färsk rosmarin
Smör och olja att steka i
Salt och peppar

Riv blomkålen på den grova sidan av rivjärnet. Hacka löken och stek i smör och rapsolja. Bara ett par minuter. Den ska inte hinna få färg. Häll i den rivna blomkålen och veva runt lite. På med vinet och första sleven med fond (jag hade oxfond). Ja det är lixom samma koncept som med en vanlig risotto; när nästan all vätska kokat bort så öser man på ny. Skillnaden är väl att jag på slutet lät ca 2 msk grädde koka in också. Hade i lite trattkantareller och rosmarin för att höja smaken. Osten vänder man ner strax innan den är klar att servera. Blomkålsrisotton behöver ca 40 minuter på sig.

Patate saltate, 4 pers
4 stora potatisar
1 kvist färsk rosmarin
Några blad salvia
Salt och peppar
Smör och olja att steka i

Skala och koka potaisen i ca 5 minuter. Häll av vattnet och låt de svalna lite. Skär lagoma bitar och stek i generöst med smör, rapsolja, rosmarin, salt, peppar och salvia. Stekt potatis alltså!

Fläskkarrén fick smaker av rosmarin den också, olivolja, salt och peppar och så in i ugnen på 150 grader till en innertemperatur på 65 grader.


Mjuk pepparkaka m/choklad




Vilket härligt inneväder det är och jag är glad att långpromenaden med hunden är gjord så att vi inte behöver gå ut mer än på gården. 
Pappan kom upp för en stund sen på kaffe och kaka och jag skrev ju tidigare att det skulle bli en mjuk pepparkaka idag. Vilket det också blev. Toppat med lite mörk choklad och en skvätt rom. Jag hade mascarpone i smeten vilket gjorde susen. Den blev himla saftig den här kakan.

Mjuk pepparkaka m/mörk choklad och en kork rom

4 ägg
200 gram mascarpone
150 gram smör
1,5 dl florsukrin
2,5 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
3 msk pepparkakskrydda
25 gram mörk choklad
1 dl grädde
1 kork rom

Vispa äggen fluffiga med florsukrin. Smält eller ännu bättre; bryn smöret. det ger en mer knäckigare smak. Man vet att smöret är färdig brynt när det tystnar och skummar upp sig. 
Tillsätt det brynta smöret lite försiktigt i äggblandningen och vispa samtidigt. Ha i mascarponen och vispa ordentligt. I med de torra ingredienserna och häll i önskvärd form. 

Smält chokladen tillsammans med grädden och häll i rom. Låt det tjockna och svalna lite. Häll över chokladen på den ogräddade kakan. I mönster eller ej. Jag gjorde som två hjärtan i varandra och drog sen ränder med en kniv. Men det är väl lite detsamma såg jag sen för man ser knappt något mönster.

Grädda ca 40 minuter på 180 grader. Ta ut och låt den svalna lite innan ni sätter tänderna i den. 

Jag kan varmt rekommendera ett besök på bloggen Dagmarskitchen där den mjuka pepparkakan är med i November utmaningen - Baka en adventskaka. 




Söndagsmorgon...

Som vanligt är jag och hunden först uppe men som vanligt tar vi det väldigt lugnt och stressar inte med något.
Vi har ätit en megafrukost med kaffe, toast och ägg. Hunden också såklart, ja eller hon äter bara ägg. 4 minuters. Nu snarkar hon gott igen och jag ska nog baka mjuk pepparkaka om en stund.

Ha en skön söndag!

fredag 16 november 2012

Malfatti - med sellerirot!


Igår tänkte jag att jag skulle finna ut av om det funkar att göra malfatti med andra ingredienser än spenat. Jag valde då att testa med kokt sellerirot just för att få den "färglös". Det blev ett mycket bra resultat och tur att jag har hälften kvar för jag tänkte även göra malfatti con quesos. Jag tror nämligen att det kan bli väldigt gott.

Men just igår åt vi det med rådjursragú med massa extra ost i. Det blev en del kött kvar när vi gjorde rådjursstek och eftersom Marco är fenomenal på att ta hand om rester så gjorde han en ragú på köttet och frös in.

Originalreceptet för malfatti är ju med ricotta, vilket inte fanns i kylen igår så jag provade med philadelphiaost och det funkade också!




Malfatti m/sellerirot
Ca 1/4 sellerirot (el 350 gram spenat)
250 gram philadelphiaost (el ricotta)
2 dl riven parmesan
1 ägg + 1 gula
1 tsk riven muskot
Ca 1 dl fiberhusk
Salt & peppar

Skala och skär selleriroten i mindre bitar. Koka i saltat vatten tills den blir mjuk (ca 15 min).
Häll av vattnet och mosa selleriroten i en sil så att så mycket vätska som möjligt försvinner. Blanda ihop ägg + gulan med philadelphiaost, parmesan, muskot och selleriroten.
Blanda väl och smaka av med salt och peppar. Ha sedan i fiberhusken (för er som vill göra med vanligt vetemjöl får googla hur mycket man ska ha för det vet jag inte).
Blanda väl och vänta lite för strax kommer det bli en fast deg. Om den inte blir tillräckligt fast så ha i ytterligare fiberhusk. Låt stå i kylen en stund.
Sen är det bara att ta fram och forma till små malfattis. Lägg malfattisarna i kokande, saltat vatten och ta upp de när de flyter upp till ytan. Det tar max 1 minut.

Mmm, dessa härliga små malfattis som är sådär underbart goda och smälter i munnen. Precis som gnocchi fast utan potatis och vetemjöl.

Kolla här om du vill se hur det blir med spenat. 




onsdag 14 november 2012

Entrecôte m/ägg & gorgonzola!





För er som inte visste det så är hamburgare med ovanstående tillbehör en framgångssaga. Så när Marco tagit fram två skivor entrecôte så slog det mig att det måste ju vara minst lika smarrigt att köra den kombon. Sagt och gjort - det gick ner i ett nafs!

Stek entrecôten som den gör sig bäst. Låt den vila i folie en liten stund, minst 5 minuter. Lägg upp den på en tallrik och lägg på ett par klickar salsa rosa (tomatpuré, majo och creme fraiche) på entrecôten. Stek ett ägg och lägg på köttet. Ta lite gorgonzola (jag föredrar dolce eftersom den är lite mildare) och lägg på ägget. Strö över lite hackad bladpersilja och rödlök. Enjoy!


tisdag 13 november 2012

Veckans bästa tips - sellerirotspuré m/saffran

Jag gillar ju det här med mos och pureér och en av mina favoriter är sellerirotspuré. Tänkte att jag skulle piffa upp den lite och vad passar väl bättre så här i snart-är-det-jul-och-lucia-tider än att blanda i lite saffran. Waaow! Det var ett lyckat experiment. Funkar nog utmärkt att blanda i potatismoset också.

Sellerirotspuré m/saffran
1 sellerirot
50 gram smör
1 dl grädde
1 pkt saffran
salt och peppar

Skala och dela selleriroten. Koka i saltat vatten tills selleriroten är mjuk. Häll av vattnet. Lägg i smör, grädde och mixa med stavmixer. Smaka av med saffran, salt och peppar.



måndag 12 november 2012

Pyttipanna!

På måndagar jobbar jag till kl 12 vilket såklart är härligt. Skulle egentligen på lunchdate men det är inte bara när man har barn som man måste pussla med vem som ska vara hemma och sånt. Det måste man även när man har hund. Så jag fick hoppa lunchen för att ta mig hem till hunden.

Tyckte dock att jag förtjänade en god lunch i alla fall. Så det fick bli pyttipanna m/ägg - sunny side up. Lite cornichones, majo och dijon. Pytten innehöll biff och lamm från gårdagen. Lite salame, lök och broccoli också. Perfekt hopskrapslunch!

Med anledning av...

att det var fars dag igår så bjöd vi pappan och mamman på middag här i stugan. Och med anledning av det så slog vi till med att laga Malfatti. Något så underbart gott att alla ni som aldrig ätit det borde göra det ögonaböj. Dessa små härliga spenatpasta knölarna som smälter i munnen...

Till det bjöd vi även på helstekt ryggbiff och lammribs. Ska inte gå in något djupare på det men ack så bra det blir om man först kokar ribsen nån timme sådär och sen sätter in de i ugnen på full gas i en kvart ungefär.

Här hittar ni Malfatti receptet.

Den här gången hade Marco även lite rökt pancetta i smöret.






söndag 11 november 2012

Chokladbollar som alla gillar!

Vi har haft besök här i stugan på förmiddagen. Mina brorsdöttrar Idun och Tyra har visat hur man rullar chokladbollar. Tyras version är varannan i munnen. Iduns är att göra 3 och sen tröttna.

Chokladbollar (10-25 st beroende på storlek och form)
100 gram smör
4 dl mandelmjöl
2 dl kokosflingor
2 msk kakao
1 dl florsukrin
2 msk kallt kaffe
Kokos att rulla i

Blanda ihop allt med händerna tills det är en ganska fast smet. Börja rulla!

lördag 10 november 2012

Godmorgon lördag!

Så var det helg igen och klockan åtta var det dags att gå upp. Hunden är lite av en periodare och ibland får hon för sig att hon ska upp och ut tidigt. Så imorse vaknade jag av att jag hade en strumpa i ansiktet och Agiras svans som slog som en trumpinne mot sängkanten.

Bara att gå upp, ladda kaffebryggaren med 5 koppar, tända ett par ljus och just ja, jag har provat ett nytt bröd, köpebröd dock men ändå. Rejält mindre kolhydrater och gott var det. Så det fick bli toast till frukost. Brödet är från Carbzone för er som har lust att veta det. Kanske inte är så nytt bröd egentligen men jag har aldrig provat det förut.

Och ikväll tror jag vi ska laga en rätt vi inte gjort sedan i våras - Malfatti! Jag glädjer mig.

fredag 9 november 2012

Två middagar i ett!

Vi hade lite frysrensning igår och vi hittade både salsiccia och fläskribs - den lite tjockare varianten. Jag hade mest lust på det ena och Marco på det andra.
Det ser kanske ut som att min rätt är någon slags tråkig sallad igen och det kan jag hålla med om att det gör. Men det är så mycket godare än så. Marco stekte på salsiccian i lite smör (behövs inte mycket för de släpper ifrån sig mycket fett). Sen tar han bort skinnet på korven och låter innehållet ligga kvar i kastrullen. I med fint strimlad rödkål och lite salt. Mer behövs inte. Det får puttra på i kanske 20 minurer. Salsiccian lämnar massa smak.

Marco gjorde sig en typisk Marco rätt-fläsk ribs som fick ligga ett gott tag i ugnen och bara stekas på efteåtr för att få lite yta. Och till det en tomat & rödkålssallad med olivolja och citron.