lördag 16 mars 2013

Ribbestek m/fänkålssallad

Igår kväll serverades en återkommande favorit i stugan - ribbestek. Som är likamed revben på svenska. Och det har vi ju redan ätit en gång den här veckan kanske ni tänker men det är revben på rätt olika sätt. På ribben sitter hela svålen kvar som också är pricken över i på hela rätten. Så vitsen att laga iordning en ribbestek och inte äta svålen är ingen vits. Men alla svålälskare kan ju kolla hit.

Här hittar man ett bra recept på hur man gör.

Men jag tänkte att jag kan dra min version också.




Ribbestek
1 bit ribbe med svål.
2-3 dl vatten
Salt, peppar, senapsfrö

1) Antingen  köper man en bit ribbe som redan är skuren i små fyrkanter i svålen eller så gör man det själv.
2) Mortlar svartpeppar och senapsfrön tillsammans som man sen baddar in i svålen. Ganska mycket ska man ha och salt förstås. Om man har tid så låter man den stå med kryddorna i kylen eller så börjar man tillagningen med en gång.
3) Sätt ugnen på 250 grader.
4) Häll vattnet i en ugnsform och lägg ribben med svålen neråt i vattnet.
5) Täck hela formen ordentligt med folie och sätt in i ugnen i 45 minuter. Då har svålen svällt lite grann.
6) Ta ut ribben. Dra ner graderna till 180. Ta bort folien och knöggla ihop den till en liten boll. Häll bort det vatten som eventuellt finns kvar i formen.
7) Lägg folien under ribben så att den böjer sig. Nu ska svålen vara uppåt.
8) Låt riben stå 1,5 till i ugnen. Dra upp graderna lite på slutet för att ge svålen en skjuts att bli riktigt krispig.





Glöm inte heller bort en av de godaste och enklaste salladerna - fänkålssallad!

Skär fänkål på mandolin eller tunnt tunnt med kniv (mandolin blir bäst). Ringla över en god olivolja, citronsaft, salt och peppar. Avsluta med att hyvla över lite grana padano eller parmesan, lite bladpersilja så är den klar.

2 kommentarer: