Vitvinsbräserad kyckling
1 hel kyckling
1 stor morot
1 gul lök
1 vitlök
1 stor tomat
2 dl vitvin
1 dl vatten
1 kvist rosmarin
Olivolja
Smör
Salt och peppar
Skör grönsakerna i generösa bitar. Lägg de tillsammans med kycklingen i grytan. Pula in lite smör under skinnet på kycklingen. Slå över vin och vatten. det ska täcka ca 1/3 av kycklingen. Ringla över olivolja och strö över rosmarin. In i ugnen på 180 grader i två timmar. Kom ihåg att locket ska vara på.
Njut den härliga doften som sprider sig i köket och passa på att göra något annat under tiden. Ät kycklingen som den är med lite grönt, med potatis, med sellerirotsmos, med råris, med bönpasta kokt i kycklingfonden eller bara som den är. Å apropå fonden - spaaaaar den. Gör sås, koka en soppa, använd i en risotto men för guds skull släng det inte
God spis!
Åh, nu ångrar jag litegrann att jag planterat blommor i lergrytan. Hel kyckling i ugn är ju snudd på den optimala maten!
SvaraRaderaMat i gryta är typ bäst ja!!
SvaraRadera