fredag 8 mars 2013

Sardiner & blåmusslor!Hurrni, det är dags för sjömat i stugan och blåmusslor är ett återkommande inslag på bordet. Vi stod å kikade på de andra musslorna i fiskdisken på City Gross men alltså, vongolemusslorna, hjärtmusslorna och knivmusslorna (som jag faktiskt inte gillar så värst) var svin dyra. Mellan 100-149 kr/nätet. Klart de är goda men det är inte mycket kött i dom och fasiken inte värda det priset. Därför är det så härligt att de ligger där, fina i storleken, bra pris och mycket kött - blåmusslorna!

I fiskdisken låg det också små gölliga sardiner så det fick bli 10 st av de också. De får bli förrätten ikväll och jag tänker göra mer eller mindre såhär:

Sardiner
10 st, 2 pers

Värm upp en stekpanna ordentligt. I med olja som ska bli riktigt het. Lägg ner sardinerna inte alla samtidigt. Stek på varje sida max 20 sekunder. Ta upp ringla olivolja, citronsaft och lite salt över. Ät!

Blåmusslor
2 pers
1 nät musslor
2-3 dl vitt vin
1/3 purjolök eller charlottenlök
1 vitlök
2 stora tomater
1 knippe bladpersilja
1/2 citron
1 dl grädde
Olja

Skölj musslorna och gå igenom de en och en. Ta bort sjökrafs och släng de som är trasiga. Jag brukar inte knacka på de utan de som sen inte har öppnat sig när det är dags att äta lägger jag åt sidan.
Värm upp en kastrull rejält. Ha i olja och fräs lök, vitlök, tomater i nån minut. Lägg i musslorna och ruska runt nån minut med locket på. Häll över vinet. Lägg på locket och ruska kastrullen då och då. Lägg i den hackade persiljan och slå över grädden, pressa i votronsaften från 1/2 citron. Låt stå i ca 2 minuter till. Det hela tar ca 6  minuter. Inte längre. Musslorna är klara när de öppnat sig.
Enjoy!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar