lördag 15 september 2012

Tilslørte bondepiker!

Hur gott är inte det? En vacker, fräsch, enkel dessert från Norge. 
Min variant är ju modifierad såklart, utan socker bla bla bla... Men man känner ingen skillnad ändå.
Vanligen så använder man gamla bröd eller kaksmulor som man rostar och har på socker på för att göra crunchet. Jag gör det på mandelmjöl istället. 

Till 4 personer:

7-10 äpplen från trädgården
1 tsk kanel
1,5 dl florsukrin
2 glas vatten
2 gelatinblad
100 gram smör
3 dl mandelmjöl
2 dl grädde


Den här bilden är med och tävlar i Månadens matbild på Matgeek 

Skala, skär och koka äpplena i vattnet. Äpplena ska vara precis täckta. ha i kanel och ca 0,5 dl florsukrin. Nu ska det ju inte glömmas bort att alla som hemskt gärna vill baka med vanligt socker, gööör det. Det är bara att läsa socker istället för sukrin/florsukrin/stevia strö. Använd samma mängd. Enkelt! Vart fall när äpplena är klara efter ca 10 minuter och har blivit mosiga så häll det i ett annat kärl så det svalnar fortare och blanda i två vattnade gelatinblad. In med det i kylen eller nåt!

Smält smöret och blanda med resterande florsukrin och mandelmjölet. Smeta ut på ett smörpapper och in i ugnen ca 8 minuter på 180 grader. Ta ut och gör det till smulor och låt svalna. Tar ca 20 min så är det crunchy.

Nu är det bara att vispa grädden och börja lägga upp. I botten la jag äppelmos, sen crunch sen grädde och fortsätt så tills glaset eller skålen är full. Servera med en gång!

                                           Denne desserten er et utspring fra Ivar Aasen sin oppdagelse av tilslørte bondepiker. 
Det ryktes at han var svært forelsket i damen som tilberedte tilslørte bondepiker. Han skal ha fridd flere ganger, men piken sa nei. En vakker dag spurte piken om Ivar ville smake på søtsakene hennes. Språkfanten var ikke sein å be, men da han oppdaget at det var mat kvinnen snakket om, ble han så skuffet at han gav desserten navnet "tilslørte bondepiker". 
(Kilde: Wikipedia.no)

2 kommentarer: