fredag 14 december 2012

Blomotto!

Ja men jag va bara tvungen att finna på ett eget namn till den här rätten. Det förtjänar den. Är ju så nedrans smarrig. Blomkålsrisotto. Men det är ju inget ris. Det är ju blomkål. Så då får den heta blomotto.
Jag har alltså roat mig med att göra blomotto idag. Inte hela dagen såklart men under en timme ungefär.

Receptet är ett höftningsrecept eftersom mängden vätska beror på hur stort blomkålshuvud man har. Man kan såklart använda sig av en grönsaks eller fiskbuljong. Men jag hade oxfond för en lite kraftigare smak.Blomotto
1 blomkålshuvud
2 dl vitt vin
3-6 dl buljong
1 röd eller gul lök
1 vitlök
1 näve torkade trattkantareller
0,5 dl grädde
2-3 dl riven parmesan eller grana padano
Smör och rapsolja
Salt

Riv blomkålen på de stora hålen på ett rivjärn. Hacka lök och vitlök och fräs i generöst med smör och rapsolja. Lägg ner och vänd runt den rivna blomkålen. Häll på vinet och låt det puttra lite. Börja ös på lite av buljongen. Lägg i svampen. Det går bra att lägga i den torr då den mjuknar och suger åt sig av vätskan. När nästan all vätska är borta så häll på lite till. Ja precis som man gör med vanlig risotto. Häll i grädden som hjälper till att göra det lite krämigare. När du känner dig nöjd med konsistensen, tar ca 30 min, så lägger du ner osten och rör runt. Smaka av med salt. Klart! Servera som en rätt i sig eller till kött, fisk ja vad du vill. Vi ska äta den med en bit nötytterfilé ikväll. Ja sant faktiskt, jag ska laga filé ikväll. Händer inte så ofta!


Rekommenderar att ta en titt in på härliga Gröna Skafferiet och Säsongensbästa som den här månaden är kål av alla sorter. Tänkte att blomotton skulle få vara med i samlingen av olika sätt att tillbereda kål. 

2 kommentarer:

  1. Hej! Helena här, vi tänkte laga blomotto (visste ej att det var du som hittat på namnet!!) på våran otradionella midsommar som vi ska fira på lördag. vad kan du rekomendera för tillbehör? blåmögelostsås? vit fisk? vi är fiskätande vegetarianer. funderar på att ha sill och potatis innan.

    Kram!

    SvaraRadera
  2. Hej! Utmärkt val tycker jag av rätt till otraditionella midsommar. Kanske några smörstekta strömmingar (billigt, gott !!) skulle passa till. Och ett par-tre gotländska gröna sparrisar :) men kom ihåg att skala stjälken ;) Lycka till och glad midsommar!!

    SvaraRadera