måndag 31 december 2012

Högrevsgryta...

... den perfekta bakismaten eller nyårsdagsmaten. Pizza i all ära men den här grytan klår det mesta. Det enda du behöver göra imorgon är att lägga ingredienserna i grytan och låta det puttra i några timmar, doften sprider sig i hela huset och köttet blir så mört som du bara drömmer om. Vad är bättre än att krypa upp i soffan med filt och en tallrik med värmande gryta.

Högrevsgryta
Ca 1,2 kg högrev
2 gula lökar
10 svartpepparkorn
3 lagerblad
2 dl rödvin
0,5 l vatten
2 klyftor vitlök
1 dl tomatpuré
1 stump rökt bacon
salt
smör och rapsolja att steka i

Skala och skär löken och vitlöken grovt och bryn lätt i smör och olja i en gryta. Skär baconet i bitar och lägg i. Ha ner tomatpuré, svartpeppar och lagerblad. Rör runt. Skär köttet i ganska stora bitar och lägg ner i grytan. Häll på vin och ett par dl av vattnet. resten av vattnet kan man hälla på eftervart om man vill. Låt det koka upp och sänk sen värmen. Låt puttra i minst 3 timmar men gärna 5. Jag brukar ta av locket i bland för att grytan ska koka ihop sig mer och bli mer koncentrerad.

Servera med en massa pepparrot!


Så har jag fått ursnygga tallrikar av mamma i julklapp från Upsala Ekeby, men jag har bara tre och skulle gärna ha vart fall fyra. Hojta till om ni hittar en ensam tallrik på nån loppis!
2 kommentarer:

  1. Tusen tack för den underbart goda Nyårsmiddagen :)
    Med all säkerhet kommer vi att anlita er för vardag & fest framöver ;)
    Kram Mamsen

    SvaraRadera