onsdag 26 december 2012

Julaftonsmiddagen...

...intogs hos mamma och pappa. Vi hadde laddat med prosecco och köpt skaldjur hos Feskarn. Kändes inte fel att skippa köttbullarna för en hummerstjärt och gör gärna detta till en ny tradition.
Här får ni lite skaldjursinspiration, varför inte göra något liknande till nyårsafton?

Räkor och majonnäs
Till räkorna gjorde jag 3 typer av majonnäs. Gjorde en lite för stor sats för 5 personer. Utgick från 5 äggulor men hade räckt gott och väl med 3. Vispa ihop äggulor med 1 msk dijonsenap och 2 msk vitvinsvinäger (reglera efter smak och mängd). Droppa ner rapsolja och vispa in. Häll på mer och mer tills du blir nöjd med konsistensen. Till 5 ägg gick det åt ca 7 dl. I med lite salt och rör runt. Jag delade majonnäsen i 3, hade 1 pkt saffran i en, 1 hackad vitlök i en och citronsaft och lite rivet skal i en. Klart!Blåmusslor
Det gick åt 2 nät för 5 personer. Vi hade tur och nästan alla öppnades. Kolla lite hur de ser ut om man måste skrubba de lite och om man måste dra bort lite sjökrafs som sitter fast i öppningen till musslan. 
Fräs 1/2 purjolök, 2 vitlökar, 2 tomater, 1/2 chili i olja. Lägg i musslorna och rör runt. Slå på ca 3 dl vitt vin (jag tog prosecco). Ha locket på och skaka kastrullen då och då. Slå på någon dl grädde om du vill ha lite mer soppa i botten. Kokosmjölk är också gott. De är klara när de öppnat sig. Tar ca 5 minuter. Ät bara de som är öppna, du ska inte behöva bända upp musslan. Havrebaguetter och brynt smör
Min konstnärssyrra bakade jättegoda vridna baguetter. Har inte receptet dock. Men jag kan rekommendera att göra lite brynt smör till. Bryn ca 150 gram smör. Alltså man smälter smöret och låter det stå kvar på plattan när man tycker att det har smält. Smöret sprakar och låter men snart kommer det tystna och då är smöret klart. Ta av det från plattan och ställ kallt en stund. Vispa sen (ca 15 min) med elvisp så det blir lite fluffigt. Ställ lite kallt igen men inte så att det är stenhårt när det ska serveras. Du kommer inte ångra att du testade att göra det.

Laxrullar
Tror det gick åt ca 400 gram gravad lax. Lägg ut de tunna laxbitarna så det blir som en platta. Gör en fyllning på philadelphiaost, dill och lime och bred på laxen. Rulla ihop som en rulltårta och skär i lagoma bitar. Vi hade sån tur att en av humrarna hade en massa fin rom så det fick pynta laxrullarna.

Gratinerade havskräftor
Vi köpte 10 havskräftor till 5 personer. Detta är lätt som en plätt. Skär kräftan på mitten. Lägg halvorna på en plåt. Smält lite smör och häll över kräftorna. Strö över lite dill eller någon annan god ört. In i ugnen 200 grader i ca 2 minuter. Klart!

Europeisk hummer
Svensk blev det inte för den kostade 990 kr/kg. Men europeisk gick på 490 kr/kg och va jättefin. Om du köper hummern under helgen så låt den vara hel och dela den istället hemma så den håller bättre.
Och kom ihåg att spara alla skal så du kan koka en smarrig soppa!

God fortsättning!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar