torsdag 27 december 2012

Julmatsrester...

Och då ska jag inte snacka om köttbullar å prinskorvar och den sista skinksnutten som nog skulle kunna bli en god pyttipanna utan om alla skal vi sparade från julafton!

Vi tog vara på räkskalen, hummerskalen och havskräftsskalen och kokade en fond på alltihopa.Man slår bara över vatten på skalen, häller på ett par deciliter vitvin och tomatpuré. Låter det koka upp och sätter sen kastrullen åt sidan i 30 min ca så det får stå och dra. Antingen fryser man in fonden eller så använder man det direkt. Vi lagade fisksoppa nere hos mamma och pappa igår och den blev mer än god.

När soppan ska lagas så fräser man upp en lök, vitlök, kanske någon annan grönsak, lite chili kanske och örter som man har i kylen. Sen häller man över fonden och låter den koka upp. Vi hade i ett par deciliter grädde och 200 gram färskost och så pricken över i, 1 pkt saffran. Mixa soppan slät med stavmixer och just innan soppan ska serveras så har man i det man önskar. Laxbitar och räkor blevd et i våran.

Jag gjorde ju lite mycket majonnäs på julafton, vilket var bra för hur gott är det inte att klicka i lite saffransmajonnäs i soppan...Inga kommentarer:

Skicka en kommentar